2023. december 3. - Ferenc, Olívia

Bloom-napok Szombathelyen

Tizennegyedik alkalommal rendezik meg szombattól Szombathelyen a James Joyce előtt tisztelgő Bloomsdayhez kapcsolódó Bloom-napokat. A június 16-i ünnep az idén háromnapos művészeti fesztivállá bővült a vasi megyeszékhelyen.
2008. június 13. péntek 19:56 - Hírextra

A szombathelyi rendezvény azon az irodalmi tényen alapul, hogy James Joyce Ulysses című - egyetlen napon, 1904. június 16-án játszódó - regényének mitikus főhőse, Leopold Bloom (Virág Lipót) reklámügynök, dublini kispolgár szombathelyi származásúnak vallja magát.

Helytörténészek kiderítették, hogy az 1800-as évek közepén valóban élt a városban, a mai Fő tér 41. számú házában egy Blum nevű család. E család leszármazottja volt egy bizonyos Virág Lipót, aki James Joyce-szal Triesztben került kapcsolatba, abban a városban, ahol az Ulyssest írta az ír szerző.

A James Joyce életét és munkásságát ünneplő és az Ulysses-beli eseményeket megidéző Bloomsday több évtizedre visszanyúló dublini hagyományaiból kiindulva, 1994-ben egy baráti társaság Szombathelyen is megrendezte az első Bloomsdayt. Az azóta eltelt tizenhárom évben a rendezvény alternatív művészeti fesztivállá nőtte ki magát.

James Joyce Ulysses című regénye ürügyén az elmúlt években a művészeti ágak majd mindegyike megmutatta, hogy van mondanivalója az író által felvetett kérdésekről. Még 2005-ben Írország támogatásával elkészült James Joyce életnagyságú szobra: az író a Fő tér 40-41. alatti ház falából kilépve üdvözli az arra járókat. A Bloomsday Szombathelyen ma már szerves részét képezi a város nyári kulturális programkínálatának.

A hétfői Bloomsdayben kicsúcsosodó programsorozat megnyitóját szombaton délután 5 órakor tartják a Szombathelyi Képtárban, ahol az elmúlt 10 év Bloom-napjainak kapcsán készült alkotásokból rendeznek kiállítást. Ezután alternatív zenei koncertek követik egymást.
Vasárnap este 7 órakor a szombathelyi Irokéz Galériában megnyílik St. Auby Tamás, Najmányi László, Major János és a Szájjal és Aggyal Festők Világszövetsége kiállítása.

Hétfőn délelőtt 11 órakor a Fő tér 40-41. szám alatti Bloom-ház előtt rendeznek ünnepséget, "a Bloom-ház a Virágörökség része" címmel. A rendezvényen részt vesz Martin Greene, az Ír Köztársaság nagykövete is. Délután 3-kor a Bloom-házban megnyílik Umberto Vittori "Joyce nyomában Triesztben" című kiállítása, 5 órakor pedig megkezdődik a Bloomsday elmaradhatatlan programja, az "útvonalpecsételés", amely idén az Irokéz Galéria és a Szombathelyi Képtár közötti útvonalon zajlik.

Este 6-kor Kappanyos András, az MTA Irodalomtudományi Intézetének tudományos főmunkatársa mutatja be - a "Stephen Hero" - Joyce korai, életében kiadatlan, töredékes regényének magyar fordítását, valamint a folyamatban lévő Ulysses-fordító projektet. Este 8 órakor Grencsó István neobeat zenekara játszik, majd Hálószoba Mozi kezdődik, "A joyce-i érzékiség forrása: Nora Barnacle - a test megtestesülése" címmel.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását