2024. április 19. - Emma

Templomban is esküdhetnek a meleg párok

Az általános választójog megadásához, vagy a női egyenjogúság kimondásához hasonló történelmi eseményként méltatta Gunn Karin Gjul munkáspárti képviselő a norvég parlament szerdai döntését az azonos neműek házasságának engedélyezéséről.
2008. június 12. csütörtök 14:18 - Hírextra
A törvényhozás által elfogadott új törvény a templomi esküvőt, az örökbefogadást és a művi megtermékenyítést is lehetővé teszi az azonos neműek számára.

A balközép kormánypártokon kívül az ellenzéki konzervatívok és liberálisok által is támogatott törvénnyel Norvégia lett a világon a hatodik olyan állam, amely megadta a teljes egyenjogúságot a homoszexuális pároknak a házasság terén. A skandináv országon kívül eddig Belgium, Hollandia, Spanyolország, Kanada és Dél-Afrika ismerte el a melegek házasságát.

Az új törvény a regisztrált élettársi kapcsolat elismeréséről 15 éve elfogadott jogszabályt váltja fel. A törvény legvitatottabb, a leszbikus párok mesterséges megtermékenyítését engedélyező pontja előírja a spermadonor azonosítását, hogy a születendő gyermekek - ha akarják - nagykorúságuk elérésekor megismerhessék biológiai apjukat.

A melegházasságról szóló törvény feljogosítja a norvég lutheránus államegyházat is azonos nemű párok összeesketésére, ehhez azonban előbb külön rítust dolgoznak ki.

A jogszabály értelmében lelkiismereti okból mind a lelkészek, mind a művi megtermékenyítéssel foglalkozó klinikák alkalmazottai megtagadhatják az azonos nemű párok ellátását.
Az első melegfrigyek az év végétől vagy a jövő év elejétől köttethetnek meg Norvégiában.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását