2024. április 29. - Péter

50 000 dolláros büntetés a doppingoló görögöknek

A válogatott 11 tagját érintő doppingvétség dacára indulhatnak görög súlyemelők a pekingi olimpián, igaz, a vétkesek közül senki sem, és a megszerzett nyolc kvótához képest csak négyen állhatnak majd rajthoz az ötkarikás versenyeken.
2008. június 12. csütörtök 15:38 - Hírextra
Ennek fejében vétkesenként 50 ezer dolláros büntetést kell befizetnie a hellén súlyemelő szövetségnek az IWF, a sportági világszövetség kasszájába - közölte a görög rádió, jelezve, hogy minderről az IWF állapodott meg a görög olimpiai bizottsággal.

Az IWF belső szabályai lehetővé teszik az ilyesféle "megváltást", vagyis azt, hogy ekként bűnhődjék a tiltott szer használatán rajtavesztett versenyzői miatt az érintett nemzeti szövetség.

Egy legutóbbi hasonló esetben, amikor iráni súlyemelők buktak meg, s lett 400 ezer dollárra büntetve szövetségük, az IWF magyar elnöke, Aján Tamás az MTI-nek ezt nyilatkozta "Hangsúlyozom, nem megváltásról van szó, hiszen a doppingvétket elkövetőkre természetesen nem vonatkozik a rajtengedély, de az ártatlanokat, s magát a szövetséget nem akarjuk eltiltani a versenyektől. Ugyanakkor az IWF elszánt doppingpolitikáját folytatja, s ennek része, hogy a nagyon magas ellenőrzési költségekhez a doppingolókat adó szövetségek maguk is hozzájárulnak. Az így befolyó pénzek az IWF dopping elleni alapjához folynak be."

A görögök ügyében a pontos összegről Caliban, a június 14. és 21. között esedékes junior vb alkalmával tartandó IWF-kongresszuson hoznak hivatalos döntést.

A görög súlyemelők nyolc - öt férfi és három női - kvótát szereztek a pekingi olimpiára. A pénzbüntetés befizetése után viszont csak négyen képviselhetik az országot a kínai fővárosban, jelen állás szerint három férfi és egy női súlyemelőjük kaphat rajtjogot.

Az athéni botrány áprilisban robbant ki azt követően, hogy nyilvánosságra került: a görög válogatott tagjai közül tizenegy - öt férfi és hat nő - pozitív mintát szolgáltatott azon a márciusi, rajtaütésszerűen végrehajtott ellenőrzésen, amelyet a WADA, a Nemzetközi
Doppingellenes Ügynökség emberei végeztek el az edzőtáborban készülő nemzeti együttes tagjainak körében. A tesztek tanúsága szerint mindannyian anabolikus szteroidot fogyasztottak. Az illetékes ügyész összesen 25 ember ellen emelt vádat a doppingügyben.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sport témában
Kijutunk-e a labdarugó világbajnokságra?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását