2024. április 25. - Márk

Nem sértett szabályt az MTI

A Fővárosi Bíróság hatályon kívül helyezte az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) MTI-t elmarasztaló határozatát, és kimondta, hogy a nemzeti hírügynökség nem sértett szakmai szabályt, amikor a miniszterelnök szaúd-arábiai labdarúgókkal kapcsolato
2008. június 10. kedd 18:27 - Hírextra
"A felperes volt az első olyan médium, amely tényszerűen, hitelesen, részletesen, tárgyilagosan és gyorsan idézte a miniszterelnök által elmondottakat" - áll az elsőfokú ítéletben, melyet kedden kézbesítettek az MTI-nek.

A közigazgatási per előzménye az volt, hogy az MSZP 15. születésnapján tartott ünnepségen 2005. február 5-én a politikai beszédeket követően egy könnyed hangvételű műsorban Gyurcsány Ferenc miniszterelnök a sajtóhírek szerint sértő kijelentést tett a szaúd-arábiai labdarúgó válogatott tagjaira.

Farkas Attila, a Fidesz-frakció sajtófőnök-helyettese február 9-én fordult az MTI-hez azért, mert a hírügynökség nem február 7-én, hanem csak másnap, a miniszterelnök elnézést kérő megnyilvánulásának részeként közölte a párt kulturális tagozata sportszekciójának a kormányfő kijelentésével kapcsolatos nyilatkozatát.

Az ORTT Panaszbizottságának eljáró tanácsa 2005. március 1-jén a panasz nyomán azt állapította meg, hogy az MTI a miniszterelnök kijelentését elkésve hozta nyilvánosságra.
Az MTI fellebbezett a döntés ellen az ORTT-hez, amely a panaszbizottság állásfoglalását annyiban módosította, hogy a hírügynökség a gyors és hiteles tájékoztatás követelményét sértette meg, amikor elkésve tette közzé a Fidesz sportszekciójának közleményét.

Az ORTT határozata ellen az MTI a Fővárosi Bírósághoz fordult, amely május 14-én kihirdetett elsőfokú ítéletében a hírügynökségnek adott igazat, és hatályon kívül helyezte a médiatestület döntését. "A bíróság felperessel egyező jogi álláspontja szerint a felperes nem sértett szakmai szabályt" - olvasható a határozat indoklásában.

"A felperes a Fidesz-közlemény kézhezvétele után nyilvánvalóan köteles volt a kijelentés súlyára tekintettel tisztázni, hogy a kijelentés valóban elhangzott-e, azt a miniszterelnök mondta-e, az milyen környezetben hangzott el" - tartalmazza a Fővárosi Bíróság MTI kontra ORTT ügyben meghozott ítéletének indoklása.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását