2024. április 27. - Zita

Javul a HIV-kezelés helyzet

Hárommillió HIV-fertőzött jutott antiretrovirális (ART) kezeléshez 2007 végén az alacsony és közepes jövedelmű országokban, ami 950 ezerrel több egyént jelent a megelőző évhez képest.
2008. június 3. kedd 12:11 - Hírextra
Az elmúlt négyéves periódusban hétszeresére emelkedett a kezeltek száma, ami az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és az UNAIDS (az ENSZ által az AIDS elleni küzdelemre létrehozott szervezet) 2003-ban indított közös programjának eredménye. A hárommilliós célszámot eredetileg 2005-re kellett volna elérni, ez az időkeret csúszott két évet.

Az eredményeken túl azonban világszerte mintegy 2,5 millió új HIV-fertőzést regisztráltak 2007-ben, és 2,1 millió AIDS-beteg pedig meghalt a csütörtökön nyilvánosságra hozott WHO-UNAIDS-UNICEF-jelentés szerint. Az alacsony és közepes jövedelmű országokban a fertőzöttek közel 69 százaléka nem jut hozzá a megfelelő kezeléshez.

"A kezelés nem vet véget a járványnak. Nagyobb befektetésre van szükség a megelőzés területén, miközben a kezelések számát is növelni kell" - mondta Kevin M. De Cock, a WHO HIV/AIDS részlegének igazgatója a jelentés nyilvánosságra hozatalával egyidőben.

Az éves jelentés szerint a Szaharától délre fekvő afrikai országokban jelentősen nőtt a kezeléshez hozzájutó terhes nők száma, ami megakadályozza a születendő gyerek fertőzését, szaporodtak a tanácsadó és tesztelő helyek, növekszik a körülmetélt férfiak aránya, ez pedig csökkenti a fertőzés továbbadásának kockázatát.

A terápiában használt gyógyszerek ára 30-64 százalékkal csökkent a vizsgált időszakban, 2004 és 2007 között a szegény és közepes jövedelmű országokban. Az elsődleges kezelés hatástalansága esetén használt ART-szerek ára azonban még változatlanul igen magas.

A szegényebb és közepes jövedelmű országokban a fertőzést jóval később diagnosztizálják, mint a fejlettebb országokban, részben ezért magasabb továbbra is a halálozási arány. A jelentés azt mutatja, hogy igen nagy a diagnosztizálatlan HIV-fertőzöttek száma is.

Egy 17 országot érintő felmérés úgy találta, hogy a nők 11, a férfiak 10 százaléka vett részt valaha HIV-szűrésen. Egy másik tanulmányban 12 országot vizsgálva a HIV-fertőzött egyéneknek mindössze 20 százaléka volt tisztában fertőzött állapotával.

A HIV-fertőzések 80 százaléka világszerte még mindig szexuális úton történik, és mintegy 10 százaléka droghasználat során, injekcióstűvel. A területenkénti eltérés azonban igen nagy, az új esetek 80 százaléka vezethető vissza a droghasználatra Kelet-Európában és Közép-Ázsiában.

Az anya és gyermek közti átadás megakadályozásában jelentős előrelépés történt a vizsgált négy évben: 2004-ben a HIV-fertőzött anyák 10 százaléka kapott ART-kezelést, 2007-ben pedig már 33 százalék volt ez az arány. 2005-ben a terhes nők 10 százalékát tesztelték a vírusra, míg tavaly már 18 százalékát.

A kezelések hozzáférhetővé tétele továbbra is leginkább pénzügyi kérdés, ha minden rászoruló számára elérhetővé akarják tenni, az 8,1 milliárd amerikai dollárt (1255 milliárd forint) kívánna.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását