2024. május 3. - Tímea, Irma

Jubilál a Szegedi Paprika

A napokban ünnepli újjászületésének 10. évfordulóját a Szegedi Paprika Zrt. Ugyanakkor történelmi dokumentumok igazolják, hogy a szegedi fűszerpaprika őrlemény gyártása 260 éves múltra tekint vissza.
2008. június 2. hétfő 13:20 - Hírextra

A II. világháborút követő államosítás után a Társaság jelenlegi székhelyén kezdte el működését a Szegedi Paprikafeldolgozó Vállalat, melynek igazgatója, az akkor már nagy tapasztalatokkal rendelkező, ma is jó egészségnek örvendő Polák Zoltán volt. A Vállalat fűszerpaprika őrlemény termelése a 80'as években meghaladta az évi 6.000 tonnát, profilja konzervgyártással bővült, melyben nagy szerepe volt a fiatalon elhunyt Darázs Sándorné elnök-vezérigazgatónak. A politikai és gazdasági rendszerváltozás megoldhatatlan nehézségeket okozott a Vállalatnak, amelyet - a többi szegedi ipari vállalkozáshoz hasonlóan - a megszűnés réme fenyegetett. Ezt a folyamatot akadályozta meg a PICK Szeged Rt. akkori vezérigazgatójának, Bihari Vilmosnak és gazdasági igazgatójának, dr. Vámosi Lukácsnak azon döntése, mely szerint meg kívánják menteni a "Szegedi Paprikát".

A PICK Szeged Rt. az éppen felszámolás alatt álló cég eszközeit 1998-ban megvásárolta és dolgozóit átvette. Ez az esemény fordulópontot jelentett a Társaság életében.

Az új management az anyavállalat segítségével 2000-ben a Társaságot sikeresen átszervezte és pénzügyileg stabilizálta. Megkezdődött a fűszerpaprika őrlemény gyártás technológiai fejlesztése mellett az étel- és húskonzervgyártás bővítése. Az utóbbi olyan sikeresnek bizonyult, hogy a Társaság árbevételének több mint 80%-a konzervgyártásból származik. A PICK Szeged Rt-nél lezajlott tulajdonosváltást követően rövid időre a Társaság pénzügyi befektető tulajdonába került. Újabb pozitív fordulat történt a Társaság életében 2006. évben, amikor a Németh József tulajdonában lévő Házi Piros Paprika Kft., mint szakmai befektető vásárolta meg a cég részvényeit.

Jelenleg a Szegedi Paprika Zrt. a 4 milliárd forintot meghaladó árbevételével, 250 munkatársával megbízható szállítója az összes Magyarországon működő kereskedelmi és beszerzési láncnak mind a fűszerpaprika őrlemények, mind az étel- és húskonzervek tekintetében. A Társaság megvalósította azokat a higiéniai és technológiai fejlesztéseket, amelyek elengedhetetlen feltételei annak, hogy a cég a következő években is a hazai élelmiszergazdaság stabil szereplője maradjon.


Szegedi Paprika Zrt.

Forrás: OTS-Hírvonal
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását