2024. április 29. - Péter

Sugárszennyezett helikopterben akartak kocsmát nyitni

A csernobili tiltott zónából akart sugárszennyezett helikoptert kicsempészni és abban kocsmát nyitni egy frissen felszámolt bűnszövetkezet, amely a radioaktivitással fertőzött területről származó anyagok, köztük élelmiszerek eladásával foglalkozott.
2008. május 30. péntek 14:55 - Hírextra

A társaság a Csernobil körüli zárt övezetből sugárszennyezett faanyagot, fémhulladékot, gépkocsialkatrészeket csempészett ki, emellett ellenőrzése alatt tartotta a zónán belül az orvvadászatot és az orvhalászatot - jelentette pénteken az UNIAN hírügynökség.

Az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) munkatársai által csütörtök éjjel őrizetbe vett bűnszövetkezet tagjai a tiltott övezetből származó faanyagot építőipari áruvá, közte parkettává dolgoztatták fel, a fémet hulladékgyűjtőbe szállították, a gépalkatrészeket eladták. A sugárszennyezett területen elejtett vadak húsát és a Pripjaty folyóból kifogott halat ugyancsak a lakosság körében értékesítették. A vállalkozó szellemű társaság arra készült, hogy kijuttat a zárt területről egy MI-8-as helikoptert és abban kocsmát rendez be az egyik ukrajnai városban.

A katasztrófavédelmi szakemberek megállapították, hogy a csernobili övezetből kicsempészett fémhulladék radioaktív sugárzása húsz-harmincszorosan haladta meg az egészségügyi határértéket.
Az SZBU által közölt információ szerint a felszámolt bűnszövetkezet tagjai a Csernobil körüli zárt térségben dolgozó sugárbiztonsági, sugárfertőtlenítési szakemberek, gépkocsivezetők, biztonsági őrök voltak, valamint egy fémhulladék kereskedéssel foglalkozó vállalat igazgatója tartozott.
A sugárzó fémhulladék szállításán tetten ért gépkocsivezetőket és a fémhulladék-kereskedőt őrizetbe vették. Az ügyben a sugárbiztonsági előírások megsértése miatt bűnvádi eljárás indult.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Bűnügy témában
Ön mivel büntetné a halált okozó ittas vezetést?
Azzal amit okoz: halállal
Életfogytiglan
Tíz lév letöltendő
Néhány év elég
Jogosítvány örökös elvétele
Nem büntetném
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását