2024. április 27. - Zita

A holokauszt áldozataira emlékeztek

A holokauszt áldozataira emlékeztek Kisvárdán csütörtökön; a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség által tartott szertartáson részt vett és áldást osztott Iványi Tibor, az egyház elnöke.
2008. május 29. csütörtök 20:39 - Hírextra

Az egyházi rendezvényen Iklódy László, a testvérközösség kisvárdai lelkésze emlékezett az észak-szabolcsi városból és környékéről a II. világháború idején elhurcolt magyar zsidókra.

Elmondta: a háború előtt a városból és térségéből 3500-3500 embert gyűjtöttek össze a kisvárdai ideiglenes táborba. A hétezer gyermekkel és felnőttel 1944. május 29. és 31. között indultak a vonatok a lágerekbe, s a deportáltak közül csak nagyon kevesen élték túl a borzalmakat.

A lelkész az MTI-nek elmondta: a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség helyi gyülekezete nyolc éve szervezi az emlékszertartást az elpusztított emberek tiszteletére.

Kisvárdán 1999 óta holokauszt-emlékhely figyelmeztet a világháború idején elkövetett népirtásra, de a gyülekezet szeretne egy másik emlékhelyet is. Terveik szerint olyan, a II. világháború idején gyártott vasúti kocsi köré alakítanák ki az emlékhelyet, amelyen egykor a zsidókat vitték a haláltáborokba.

Az emlékhely megvalósítását adományokból tervezik, s már fogadják a felajánlásokat.
A legújabb kutatások szerint a történelmi Szabolcs-Szatmár-Bereg megye valamikor területéről mintegy negyvenezer zsidót és roma lakost hurcoltak el a II. világháború idején. A legtöbb áldozat, több mint 17 ezer ember neve a nyíregyházi izraelita temetőben emelt emlékfalon olvasható.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását