2024. május 2. - Zsigmond

Javaslatok a honvédségi tartalékos rendszer kialakításához

A Magyar Tartalékosok Szövetsége (Matasz) javaslatokat tesz a tervek szerint őszre elkészülő önkéntes és tartalékos rendszer kialakításáról szóló tervezethez, erre a honvédelmi tárca kérte fel, több más szervezettel együtt - mondta a szövetség elnöke szer
2008. május 28. szerda 13:39 - Hírextra
Borszéki Tivadar nyugállományú vezérőrnagy tájékoztatása szerint már korábban kialakították javaslataikat; egyebek között szorgalmazzák, hogy a már leszerelt szerződéses katonák önként jelentkezése esetén ismét vállalhassanak külföldi szolgálatot a katonai missziókban.
Közlése szerint szövetségüket aggasztja az, hogy a honvédelmi törvényben szerepel: minősített időszakban nem a különböző okok miatt a hadseregből már távozott katonákra számítanak, hanem visszaállítanák a hadkötelezettséget.

A sajtótájékoztatón elhangzott: a Magyar Honvédséghez hasonló méretű más európai haderőkben sokkal nagyobb szerepet játszanak a tartalékosok, akik képesek hazai és nemzetközi katonai feladatok ellátására is. Kiemelték például, hogy Horvátország átalakuló, 24.000 fős hadseregében mintegy 7.000 tartalékos lesz majd.

A nyugállományú Kladek András, aki korábban a hadkiegészítő és kiképző parancsnokság törzsfőnökeként szolgált, arra hívta fel a figyelmet, hogy a rendszer átgondolásakor figyelemmel kell lenni a tartalékos katonák jogi védelmére, azaz arra, hogy munkáltatójuk ne válhasson meg tőlük amiatt, mert szükség esetén katonai feladatot is ellátnak. Ebben a helyzetben kompenzálni kell a tartalékos katona munkahelyét.

A jelenleg mintegy 4.500 tagot számláló szövetség az ország tartalékosait tömöríti. A katonai szervezeteken túl együttműködik a rendőrséggel, a polgárőrséggel és az Országos Katasztrófavédelmi Igazgatósággal is. Tagjai részt vettek a tiszai árvíz elhárításában is.

A korábbi hírek szerint a Honvédelmi Minisztérium szakértői bizottsága fogja megvizsgálni az önkéntes, tartalékos rendszer helyzetét október 31-ig.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását