2024. április 19. - Emma

Drogkereskedők célországa lettünk

Magyarország a kábítószer-kereskedelemben már nemcsak tranzit-, hanem célország is, ahol csaknem valamennyi tiltott szer - elsősorban a szintetikus drogok - vonatkozásában igen jelentős a felvevőpiac - derül ki a Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) múlt évi te
2008. május 24. szombat 10:05 - Hírextra
A Magyarországon eladásra kínált kábítószerek csaknem 90 százaléka külföldről származik, a kábítószer illegális importját szervezett bűnözői körök végzik - olvasható a kötetben.

Mint írták, a marihuána a legelterjedtebb kábítószer Magyarországon, de egyre kedveltebb módszer, hogy szabad felhasználású gyógyászati termékekből állítanak elő bódító hatású élvezeti cikket. Mivel ezek nem szerepelnek a kábítószerek és ezek előállítását elősegítő anyagok (úgynevezett prekurzorok) tiltólistáján, ezekkel szabadon, ellenőrzésmentesen lehet kereskedni.

Az amfetamingyártáshoz szükséges prekurzorok megszerzésére főleg svéd és holland elkövetők tettek kísérletet, azonban - mivel a gyártási helyek keletebbre tolódnak - az NBH szerint számolni kell a kelet-európai elkövetőkkel is. A hazai drogfogyasztásban az ópiátok állnak a harmadik helyen.

Az NBH tapasztalata szerint a kábítószer-csempészetben korábban meghatározónak számító balkáni útvonalat kevésbé használják a csempészek, mivel több új, egész Európát minden irányban átszövő szállítóhálózat alakult ki. Ennek a hálózatnak a szálai pedig rugalmasan alkalmazkodnak a határátlépések kockázataihoz, illetve a kereslet és kínálat változásához.

A hivatal prognózisa szerint a jelentős haszonnal járó szintetikusdrog-kereskedelem várható térnyerése miatt az egymással versengő drogcsempészettel és -forgalmazással foglalkozó bűnözői csoportok között erősödő konkurenciaharc várható.

Az NBH egyébként a szervezett bűnözői körökről azt írta: tevékenységük kiterjed az energiaszektorra, az ingatlan- és nagyberuházásokra, az idegenforgalomra, a hulladékkereskedelemre, valamint az uniós és állami források megszerzésére. Csoportjaik megpróbálnak alapítványok és közhasznú tevékenységet folytató társaságok vagyonához hozzájutni, bírósági végrehajtási eljárással érintett ingatlanokat, illetve amortizált állami vállalatokat felvásárolni, ingóságokat nyomott áron megszerezni.

A jogellenes jövedelemszerző tevékenységben továbbra is meghatározó a biztosítási és őrzésvédelmi feladatokban való közreműködés, a lízingcsalás, a prostitúciószervezés, a jövedéki termékek csempészete, valamint az illegális kábítószer-kereskedelem.

Továbbra is érzékelhető a magyarokon túl az orosz ajkú bűnözők jelenléte és tevékenysége, de vannak délszláv, albán, román és nigériai szerveződések is. Tavaly több adat keletkezett a kínai szervezett bűnözés magyarországi megjelenéséről.

Rendszeresen együttműködnek a magyar-román és magyar-ukrán határtérségben a határ két oldalán lévő bűnözői csoportok, főleg a cigaretta-, szesz- és kábítószer-csempészetben.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Bűnügy témában
Ön mivel büntetné a halált okozó ittas vezetést?
Azzal amit okoz: halállal
Életfogytiglan
Tíz lév letöltendő
Néhány év elég
Jogosítvány örökös elvétele
Nem büntetném
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását