2024. április 29. - Péter

Aranyesőt várnak Pekingben

A szövetségi kapitány megfogalmazása szerint egy fontos időszak lezárult a vasárnap befejeződött milánói olimpiai kvalifikációs kajak-kenu Európa-bajnoksággal, s mostantól a pekingi csapat kialakítására kell összpontosítani.
2008. május 19. hétfő 10:56 - Hírextra
A válogatott hat arany-, hét ezüst- és öt bronzérmet, valamint a kenusoknál és a női kajakosoknál újabb két-két ötkarikás indulási jogot gyűjtött az olaszországi kontinensviadalon, amely az utolsó lehetőséget kínálta a kvótaszerzésre. Ezzel véglegessé vált, hogy hét férfi és hat női kajakost, valamint öt kenust indíthat majd Magyarország az augusztusi seregszemlén, bár a helyeket nem kötelező maradéktalanul kihasználni.

"Az érmek és a kiharcolt kvóták számával is elégedett vagyok. Férfi kajakban ugyan nem sikerült gyarapítanunk a kvalifikációk mennyiségét, de emiatt nem vagyok csalódott, hiszen várható volt, hogy óriási lesz a csata az Eb-n, s a mi fiatal versenyzőinktől bravúrra lesz szükség a kvóták megszerzéséhez. Nem jött össze, mert nagyon erős volt a mezőny, jó néhány olyan ország, amelynek létfontosságú volt a kvóta - gondolok itt a dánokra vagy olaszokra -, nagyon rákészült az Eb-re" - fogalmazott Angyal Zoltán.

A magyar csapat az éremtáblázat élén végzett, de a szakember szerint ennek nem kell különösebb jelentőséget tulajdonítani.

"A nem olimpiai számokban azért hígabb volt a mezőny a szokottnál, a németek például a 200-as futamokat szinte teljesen ki is hagyták. Ezzel persze nem akarom kisebbíteni a mi versenyzőink érdemeit, sőt, szeretném kiemelni, hogy a fiatalok, akik közül többen életük első felnőtt világversenyén szerepeltek, megállták a helyüket. Ebből később majd lehet építkezni" - mondta a kapitány.

Az érmek közül két arany (női K-1 és K-2 500 m) és három ezüst (férfi K-1 1000 m, C-2 500 m és női K-4 500 m) született ötkarikás számban, Angyal ezzel a mérleggel is elégedett.

"Mostantól minden az olimpiáról fog szólni, szűk három hét múlva, a szegedi Világkupán már sor kerül az első ötkarikás válogatóra. Ott is nagyon színvonalas lesz a mezőny, és remélem, hogy több számban már ott eldől, hogy ki képviseli majd a színeinket Pekingben, hogy aztán az érintett egységek nyugodtan folytathassák a felkészülést" - tette hozzá.

Athén kétszeres bajnoka, Janics Natasa nem vett részt az Európa-bajnokságon - bár az első válogatón győzött Kovács Katalinnal K-2 500 m-en, a kvótaszerzés lehetősége miatt a Kozák Danuta, Szabó Gabriella duó szállt vízre Milánóban -, de a bő egy héttel ezelőtti elnökségi döntés alapján helye van a magyar válogatottban.

"Szerdán rendkívüli elnökségi ülésre kerül sor, amelyen Janics lesz a téma. Ha jól tudom, a testület szeretné kibékíteni a versenyzőt korábbi edzőjével, Fábiánné Rozsnyói Katalinnal, az a cél, hogy a felek ismét együtt dolgozzanak. Meglátjuk, mi történik" - mondta erről Angyal Zoltán, aki meghívottként lesz jelen a megbeszélésen.

A magyar csapat hétfőn éjszaka érkezik haza Milánóból.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sport témában
Kijutunk-e a labdarugó világbajnokságra?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását