2024. március 29. - Auguszta

Adóztassák meg a füves cigit!

A Kendermag Egyesületnek elege lett nem csak abból, hogy egyfelől rossz szokásukért bűnözőnek tekinti őket a rendszer és a magyar jog, másfelől ugyanez a rendszer hagyja, hogy kedvelt bódító növényük termesztéséből és árusításából szervezett bűnözői csopo
2008. május 18. vasárnap 12:41 - tálos lőrinc
Hogyan jött az ötlet, hogy az idei rendezvényt a kender megadóztatása témájának szentelik?

Minden alkalommal megpróbálunk az aktuális helyzethez igazodni. Azt gondoljuk, hogy ma Magyarországon, az ismert gazdasági helyzet mellett teljesen irreális döntés, hogy éves szinten 60 milliárd forintot dobunk ki, ami adó formájában befolyhatna a kender legalizációjából származóan. Ez nem csak a jövedéki adót és az áfát jelenti, hanem az egyéb járulékos jövedelmeket is. Ez egy minimum összeg, amit meghatároztunk. Sok gazdasági szakemberrel beszélgettünk, hogy milyen szempontokat kell figyelembe venni és nagyjából mire tehető ez az összeg, így jött ki ez a minimum összeg, ahogy összeértek a szálak.

Hogyan tevődik össze ez a 60 milliárd?

A Kendermag Egyesület a kenderadóért tüntet
Million Marijuana March - KENDERADÓT!

Május 18. VASÁRNAP 16:00, Pénzügyminisztérium, 1051 Bp., József nádor tér

A Kendermag Egyesületnek elege van, hogy a kender a maffiát és a terrorizmust pénzeli, amikor kórházakat és iskolákat építhetne, ha adózna. Ezért idén új helyszínen, a Pénzügyminisztérium előtt gyűlünk össze május 18-án délután 4-kor, hogy a kenderfogyasztók jelképes 60 milliárd forint adóját átadjuk, - óvatos becsléssel ennyi pénztől esik el az állam és minden polgára - utána pedig a Parlamenthez vonulunk.

A tüntetés után este 8-tól ingyenes Kendermag-buli a Corvintetőn az RC Acoustic és az RC Soundsystem, a Csókolom és a ZuSammen fellépésével.

Gyertek, és terjesszétek a hírt!
A legnagyobb része nyilván a jövedéki adó illetve az áfa. Ez a cigaretta esetében Magyarországon – csak úgy összehasonlításképpen – 300 milliárd környékén van, mi ennek az ötödéről beszélünk a fű vonatkozásában. A legalizáció folyományaként jönnének egyéb bevételek, gazdaságélénkítésből származó bevételek. Például munkahelyeket teremtene, mert coffe shopokat kéne nyitni, a termesztést állami szinten meg kellene oldani és véghez vinni, hiszen a termesztés nyilván állami monopólium kellene, hogy legyen, ehhez pedig emberek kellenek. Hogy megint összegekről beszéljek nagyjából 30 százalékból ki kellene jönnie az előállításnak és a kereskedelemnek, a 70 százalék pedig maradna az adórész. Tehát ezek az összegek szerepelnek ebben a 60 milliárdban, és akkor beszélhetnénk még a turizmusról hiszen az is fellendülne. Tehát rengeteg hozadéka lenne. Arról nem beszélve, hogy van még másik nyolc milliárd, amit jelen pillanatban a kábítószer üldözésére költünk, ennek az elköltött pénznek a 80 százalékával fogyasztókat illetve kenderszármazékot fognak meg. Ebből nyilvánvalóan látszik, hogy ha lenne egy hatékony rendőrség, de három milliárdból, akkor nem a fogyasztókat kellene üldözniük, illetve nem tudnák a statisztikájukat azzal rendbe rakni, hogy megállnak a metró aluljáróban és mindenkit ellenőriznek, hanem valós dealereket kellene felmutatniuk, akkor sokkal hatékonyabbá és racionálisabb lenne tehető a rendőrség munkája.

Hogyan saccolták meg a fogyasztás mértékét? Hiszen az elengedhetetlenül szükséges ahhoz, hogy a befolyó adót meg lehessen jósolni…

Több szempontot vettünk figyelembe. Tudjuk, hogy a 18 és 65 év közöttiek nagyjából 12-13 százaléka próbálta már ki a füvet. Zacher Gábor szokta azt mondani, hogy egy hétvégén olyan 300-350 ezer ember fogyaszt valamilyen illegális drogot, tehát ezeket vehetjük mondjuk az aktív fogyasztóknak. Azt tudni kell, hogy az összes drogfogyasztóknak körülbelül a 80 százaléka kenderszármazékokkal él, ezekkel számoltunk, ezek alapján próbáltunk egy átlagfogyasztást kihozni. Tudjuk, hogy mennyi a fogyasztó, hogy nagyjából mennyit fogyasztanak el. Illetve, ami az egyik legfontosabb valós adat, hogy Hollandiában nagyjából 400 millió euró bevétel keletkezik, kizárólag az adótartalom alapján, a fő származékokból. Ha azt nézzük, hogy Hollandia Magyarországhoz képest vett lakosságaránya hogy néz ki, akkor az nagyjából ugyanezt fedi le. Tehát eszerint is 60 milliárd forint környéki összegnek kell kijönnie. Vagyis több irányból is ugyanoda lyukadtunk ki.

Miért most hétvégén tartják meg a tüntetést? A külföldi rendezvények már lezajlottak.

A rendezvény idén is a Million Marijuana March nemzetközi legalizációs tüntetéssorozat Magyarországi része lesz. Azért most hétvégén tartjuk – hiszen egy héttel korábban szokott lenni - mert múlt hétre esett a pünkösdi háromnapos ünnep. Ezért egy hetet csúsztattuk a szokásoshoz képest, hiszen a világon ez két héttel előbb zajlott le. Maga a rendezvény úgy fog kinézni, hogy a Pénzügyminisztériumnál megpróbálunk átadni egy jelképes 60 milliárdost, jelezve, hogy ennek a pénzügyminisztériumban lenne a helye. Nyilvánvalóan ők ezt nem tudják befogadni, olyan értelemben, hogy nem a Pénzügyminisztériumon múlik, hogy mit kezdjenek az adóval, hanem ők csak kezelik, ezért átmegyünk a Parlamenthez, ahol a Legalizációs kátét - ami a Kendermag Egyesület kiadványa - átnyújtjuk mind a 386 képviselőnek. Pontosabban a civil irodáról lejön valaki, aki átveszi és eljuttatja a képviselőkhöz ezt a kiadványunkat, amivel arra szeretnénk felhívni a figyelmet, hogy lenne út, hogy ez az összeg befolyhasson a Pénzügyminisztériumba. A rendezvény után este 8-tól ingyenes Kendermag-buli lesz a Corvintetőn az RC Acoustic, az RC Soundsystem, a Csókolóm és a ZuSammen fellépésével.

Mi a baj a jelenlegi drogpolitikával?
Részlet a Legalizációs Kátéból

Az 1919 és 1933 közötti fennálló alkoholtilalom kísérlete azonban totális kudarcnak bizonyult: az alkoholfogyasztás nem tűnt el, csupán a föld alá szorult és egy olyan szervezett alvilág épült köré, amely erőszakkal árasztotta el Amerika utcáit. Az alacsony alkoholtartalmú italok, a kulturált sör és borfogyasztás szinte teljesen eltűnt, ehelyett előtérbe kerültek az égetett szeszek. A szennyezett formában árult feketepiaci alkoholtól rengeteg ember halt vagy betegedett meg. Az alkoholisták bűncselekmények elkövetésére kényszerültek, hogy a dílerek által önkényes extraprofitért árult napi italadagjukat beszerezhessék. Az újságok sűrűn cikkeztek a növekvő hatósági korrupcióról és visszaélésekről. A bűnszervezetek vezetői, így például a hírhedt Al Capone az Alkoholtilalom fenntartásában volt érdekelt (hiszen abból gazdagodott meg), ezért nem támogatta az alkohol legalizációját. Az amerikai politikai döntéshozók és Rosevelt elnök viszont úgy döntöttek, hogy az egész társadalom érdekében törvényesen szabályozzák a jövőben az alkohol fogyasztását, forgalmazását és gyártását, hogy kivegyék azt Al Capone és a többi gengszter kezéből. A feketepiac káros következményeit azóta sikerült visszaszorítani. Az alkoholtilalom eltörlése miatt munka nélkül maradt alkohol-ellenes hivatalnokok azonban új céljukat a kevésbé elterjedt drogok elleni küzdelemben találták meg, amelyek fogyasztóit rasszista sztereotípiák alapján démonizálták, a szer negatív hatásait pedig erősen eltúlozták (pl. a "kokainőrült" néger mítosza, aki fehér nőket erőszakol meg, vagy a marihuánafogyasztók szociopata őrültként való ábrázolása).

Forrás: kendermag.hu
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását