2024. április 29. - Péter

Pálinkás díjaz

Pálinkás József fizikus, a Magyar Tudományos Akadémia új elnöke adja át szombaton Debrecenben a Hatvani István nemzetközi fizikusverseny győzteseinek a díjakat - tájékoztatta az MTA sajtótitkársága az MTI-t.
2008. május 16. péntek 18:13 - Hírextra

A közlemény szerint az idén már 26. alkalommal megrendezésre kerülő versenyre valamennyi hazai és határainkon túli általános és középiskola 7-10. osztályos tanulója benevezhetett.

"Hatvani István a Debreceni Református Kollégium híres fizikatanára volt, aki annak idején Göttingent is megjárta. Ha úgy vesszük, a debreceni fizikai kutatás eredete egészen Hatvani Istvánig nyúlik vissza. Az eszközök, amelyeket Hatvani István használt egykoron, ma is megtalálhatók a Református Kollégium fizikaoktatásában" - mondta a versennyel kapcsolatban Pálinkás József az MTI-nek.

Ismertetése szerint a Hatvani Istvánról elnevezett fizikaverseny nemzetközi megmérettetés a Kárpát-medencében, amelyre a hazai általános és középiskolásokon kívül Romániából, Kárpátaljáról, a Felvidékről és a Vajdaságból érkeznek diákok.

Mint az MTA elnöke kifejtette, örvendetes, hogy sok olyan fiatal van, akit érdekel a természettudomány, s ezen belül a fizika.

"Nekem mint fizikusnak különösen nagy öröm, hogy átadhatom ezeket a díjakat. Úgy gondolom, hogy a hivatalom egyfajta elismerést jelent a diákok számára. Az egyetemen mindig elgondolkodom, amikor a rektor +hivatalához kötött hatalommal+ élve doktorrá fogad valakit. Az Akadémia elnöke is csak az Akadémia elismertsége, hitelessége folytán jelenít meg egyfajta intellektuális erőt. Azt gondolom, hogy a fiatalok érzik ezt és örülnek, ha az Akadémia elnöke mondja el nekik, hogy elismeri az eredményeiket és az erőfeszítéseiket" - mondta Pálinkás József.

Arra a kérdésre, hogy fizikusként és az MTA elnökeként tud-e tenni a természettudományok és a műszaki pálya népszerűsítése érdekében Pálinkás József igenlő választ adott.
"Valamennyit biztosan tehetek, már azzal is, ha a sajtóban gyakran megjelenik, hogy egy fizikus az Akadémia elnöke. Ez már önmagában jelent valamennyi vonzerőt. Korábban is sokszor kezdeményeztem, hogy a természettudományos oktatás, vagy természetismeret-oktatás legyen erősebb része a közoktatásnak" - mutatott rá.

Mint kifejtette, a természettudományos oktatásnak nem unalmas, a diákok számára sokszor nem túl vonzó "tudományoskodás" formájában kellene folynia, sokkal inkább a kultúra részeként kellene megjeleníteni.

"A természetismeretnek éppúgy a műveltség részének kellene lennie, mint egyéb ismereteknek. Egy művelt ember ismeri Arany János költészetét, olvassa az európai irodalmat. Azt gondolom, hogy egy művelt embernek a természetről is kell tudnia annyit, hogy eligazodjon a minket körülvevő világban" - hangsúlyozta az MTA elnöke.


Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

saxo
2008. május 16. 18:37
Szerkesztőkém!

Magyar nyelven ezt így írják: Pálinkás díjaz. Egy "jö"-vel...
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását