2023. december 10. - Judit

Ezerötszázan dolgoznak a kilogramm prototípusának létrehozásán

Ezerötszázan dolgoznak a braunschweigi országos meteorológiai intézetben a kilogramm pontos prototípusának létrehozásán azután, hogy a franciaországi Sévres-ben, a súlyok és mértékek nemzetközi hivatalában széfben és dupla üvegbúra alatt őrzött, egyetlen
2008. május 13. kedd 08:42 - Hírextra

A fogyatkozás oka ismeretlen, de érdekes módon ez csak a 120 éves, hengeralakú, platina-iridium kilogrammnál következett be, a világban széthelyezett többi megmaradt eredeti súlyánál - írta a Corriere della Sera című olasz napilap.

A brauschweigi kutatók egy 10 cm átmérőjű szilíciumgömbön dolgoznak, a munka már végső stádiumába került. A hátralévő feladat megszámolni a szilícium 28-nak a gömbben jelenlévő atomjait, mert a kapott szám lesz az új standard súlyegység. Egy kilogrammban sok ezer milliárd atom van. A számoláshoz választott módszer a gömb átmérőjéből és az atomok közötti távolságból indul ki.

A tiszta szilícium 28 előállításához a kutatók az orosz centrifugákat használták fel, amelyek egy időben a dúsított uránt állítottak elő a szovjet nukleáris fegyverekhez.

A gömb 2 millió euróba került és olyan tökéletes, hogy szemmel nem lehet érzékelni, hogy áll-e vagy forog. Mielőtt azonban ez válna a kilogramm etalonjává, be kell mutatni egy nemzetközi bizottságnak, amelynek tisztje javasolni elismerését.

Más megközelítésben az Egyesült Államokban és a világon másutt is dolgoznak a sévres-i példány utódán. A verseny annak maximális pontosságáért folyik.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását