2024. április 28. - Valéria

Izrael a XX. század sikertörténete

Izrael léte a XX. század sikertörténete: a holokauszt hamvából feltámadt demokratikus állam ugyanis hárommillió bevándorlót befogadva lett a világ egyik vezető tudományos, technológiai és orvostudományi hatalma - mondta Aliza Bin-Noun, Izrael állam budape
2008. május 11. vasárnap 18:57 - Hírextra
A diplomata több ezer ember előtt beszélt erről vasárnap a Hit Gyülekezete Hit Park elnevezésű budapesti csarnokában, ahol az egyház a pünkösdi rendezvénysorozatot kiegészítve ünnepséget és konferenciát tartott Izrael születésének 60. évfordulója alkalmából.

A nagykövet méltatta Magyarország és Izrael szilárd kapcsolatait, hangsúlyozva, hogy a Szovjetunió összeomlása előtt Magyarország volt a keleti blokk egyik legelső állama, amely felújította diplomáciai kapcsolatait Izraellel.

Yehuda Shen, az Izraeli Turisztikai Minisztérium közép-európai igazgatója kiemelte, hogy valószínűleg a Hit Gyülekezetének ünnepsége a legnagyobb évfordulós európai rendezvény, de minden bizonnyal a legnagyobb, ahol az európaiak keresztényként ünneplik a zsidó államot.

Raj Ferenc, kaliforniai főrabbi első lelkészi állomására, az újpesti zsinagógára emlékezett, amelynek főrabbiját 1944-ben úgy pusztították el Auschwitzban, hogy elveit követve önszántából tartott gyülekezetével a haláltáborba, s nem vette igénybe azoknak a katolikus egyházi személyiségeknek a segítségét, akik meg akarták menteni ettől a sorstól.

Németh Sándor, a Hit Gyülekezete vezető lelkésze az ünnepségen arra a kérdésre is választ adott, amelyet elmondása szerint számtalanszor tesznek fel neki: nevezetesen, hogy az egyház televíziós műsorában miért szerepel minden nap Izrael, egy még Magyarországnál is jóval kisebb, ötmilliós állam, és miért irányul a figyelmük Jeruzsálem felé.

Mint kifejtette: a Hit Gyülekezete elutasítja azt a III-IV. században keletkezett "keresztény antiszemita dogmát", amely istengyilkossággal vádolja a zsidóságot, egyedüli bűnösnek tartva őket Jézus keresztre feszítéséért. Kitért arra is, hogy egyháza elutasítja a különösen 2000 után erőre kapott iszlám történelemhamisítást is, amely tagadja Izrael létét, és annak templomát is.

Az ünnepséget közös zsoltáréneklés, valamint Pajor Tamás és Gerendás Péter előadóművészek műsora egészítette ki.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását