2024. március 29. - Auguszta

Gyereknevelő produkciókat díjaznak

Vajek Róbertre, a Magyar Rádió egykori Riporterőrsének megalapítójára és Szabó Évára, számos színvonalas gyerekműsor szerkesztőjére is emlékeztek a Magyar Rádióban a Riporterőrs egykori vezetői és tagjai; a megjelentek díjakkal ismerték el a gyerekek érté
2008. május 11. vasárnap 18:06 - Hírextra
G. Németh György, az egykori Riporterőrs tagjának tájékoztatása szerint a Gyermekmédiáért díjat a Cimbora című, É. Szabó Márta szerkesztette televíziós műsor, a Média a gyermekekért elismerést Dezsényi Katalin, a Gyermekek a médiáért díjat pedig az Alföldy Róbert rendezte, Janikovszky Éva művéből készült Kire ütött ez a gyerek? című film gyerekszereplői kapják.

Díszoklevelet kapott Csukás István Kossuth-díjas gyerekköltő, Berkes Péter gyerekíró és Strasszer Tibor, a Riporterőrs egyik legrégebbi képviselője - tette hozzá.

Az alapítók a díjakkal a mai magyar médiavilágból hiányzó, a gyerekek értékrendjét pozitívan alakító rádiós és televíziós műsorok, gyerekeknek szóló újságok szükségességére kívánják felhívni a figyelmet - fejtette ki.

A szombati rendezvényen jelen voltak voltak a Riporterőrs egykori vezetői és tagjai, a gyerekek felnőtt irányítói, a nyomtatott sajtó és a televízió gyerekműsorainak húsz-harminc évvel ezelőtti szerkesztői: többek között Berkes Péter, Csukás István és Kreimser Edit.

A Gyermekrádió Riporterőrse 1959 novemberében alakult, kitalálója Vajek Róbert volt. Az első tagjai között volt Toldi Miklós, Koncz Zsuzsa, Dévényi Tibor, Pajtás Anikó, Gyulai Zoltán, Buzás Klára, Sántha Miklós, Szabó Katalin és Rochy Zoltán.

A Riporterőrsben egymást váltották a generációk. 1963 szeptemberében indult a Harsan a kürtszó című gyermekműsor, amit 1978-ban az általános iskolásoknak szóló MR 10-14 követett. A gyerekriporterek 10 éves koruktól 14 éves korukig voltak a részesei a műsorkészítésnek.

Az 1990-es években - más köntösben, új koncepcióval, de szintén gyermekriporterekkel - a Kölyökrádió szólt a közelmúltig gyerekekről, gyerekeknek - mutatta be a társaságukhoz tartozóknak otthont jelentő szakmai műhelyek múltját G. Németh György.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását