2024. április 27. - Zita

Kiállítás a szexológusnak

Kiállítással emlékezik meg Berlin városa Magnus Hirschfeld német szexológusról (1868-1935), aki az elsők között szállt síkra a világon a homoszexuálisok jogaiért, és származása mellett ezzel is a náci könyvégetők egyik célpontjává vált 1933-ban.
2008. május 9. péntek 09:32 - Hírextra

A legnagyobb berlini kórház, a Charité orvostörténeti múzeumában szeptember 14-ig látható a kiállítás, amely "Szex ég" címmel bemutatja Hirschfeld életútját és küzdelmét.

1897-ben egyik alapítója volt a Tudományos-Humanitárius Bizottság (WhK) nevű szervezetnek, amely először szállt síkra amellett, hogy a homoszexualitás nem kezelhető bűncselekményként és sürgette az erre vonatkozó cikk törlését a büntető törvénykönyvből.

Magnus Hirschfeld a szabadon választható művi terhességmegszakítás és a fogamzásgátlás érdekében is síkraszállt. 1930-ban, ahogy a légkör egyre fenyegetőbbé vált, Franciaországba emigrált és ott is halt meg 1935-ben.

1933. május 6-án a hitleri könyvégetések előjátékaként a nácik betörtek a szexológus irodáiba, amelyek a Spree folyó partján helyezkedtek el, könyvtárának több száz darabját elkobozták, majd a május 10-i könyvégetéseken máglyára vetették azokat.

A német homoszexuálisokat és leszbikusokat tömörítő LSVD szövetség közlése szerint a jövőben emlékmű állítását is tervezik a Spree partján Magnus Hirschfeld tiszteletére.


Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását