2024. április 17. - Rudolf

Olajos a klímapolitikáért

Olajos Péter MDF EP képviselő levélben fordult Kiss Péter kancelláriaminiszterhez és Szabó Imre környezetvédelmi és vízügyi miniszterhez, hogy a klímapolitika, illetve az emissziókereskedelem kormányzati feladatai ne kerüljenek át közlekedési, hírközlési
2008. május 8. csütörtök 15:52 - Hírextra
Olajos a kormányátalakítás során az éghajlatváltozással kapcsolatos ügyek hazai irányításában tervezett változtatást több szempontból is aggályosnak tartja.

Az uniós képviselő hangsúlyozta, hogy a klímaváltozás és annak kezelése a világ számos meghatározó tudósának és közgazdászának egybehangzó véleménye szerint korunk egyik legnagyobb kihívása, ezért szinte valamennyi EU és OECD országban a környezetvédelemért felelős miniszter és intézménye hatáskörébe tartozik a klímapolitika kidolgozása és végrehajtása.

A politikus példaként hozta, hogy a klímapolitika az uniós jogban is a környezetpolitika része, azzal az Európai Parlamentben a Környezetvédelmi, Közegészségügyi és Élelmiszerbiztonsági Bizottság, az Európai Bizottságban a Környezetvédelemi Főigazgatóság, az Európai Tanácsban pedig a környezetvédelmi miniszterek foglalkoznak.

Olajos mindezek alapján abszurdnak és ellentmondásosnak nevezte, hogy a magyar kormány környezetvédelmi ügyeket az ipart felügyelő minisztérium hatáskörébe kíván helyezni, hiszen ezzel a környezetvédelmi szempontok egyértelműen sérülnek.

A néppárti képviselő a szakmai érvek mellett ugyanakkor a tervezett átalakítás anyagi vonatkozására is felhívta a figyelmet. A jelenleg hatályos jogszabályok értelmében ugyanis a klímapolitika végrehajtásához szükséges erőforrások a KvVM-ben állnak rendelkezésre, így az emisszió-kereskedelemből - kiotói kvóta-eladásból és az EU kereskedelmi rendszerén belül történő aukciókból - származó több tízmilliárd forintnyi bevétel is itt keletkezik, amelyet a Zöld Beruházási Rendszerben üvegházhatású gáz kibocsátás-csökkentésre kell fordítani, összhangban a 2007. évi LX. törvény rendelkezéseivel. Olajos szerint a változtatás instabilitást sugallhat, ezáltal megkérdőjelezhetővé válik a rendszer hitelessége, és eleshetünk ezen forrásoktól.

A kormányzati szerkezetváltoztatás egyébként országos méretű felháborodást váltott ki a hazai szervezetek körében is, az Energia Klub, a Magyar Természetvédők Szövetsége és a Védegylet kezdeményezésére fél nap alatt 64 civil szervezet kérte, hogy a klímapolitika teljes egészében a környezetvédelmi minisztérium hatáskörében maradjon.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását