2024. április 28. - Valéria

Művészettörténeti kincs hazánkban

Hetvenhárom évet és egy hónapot kellett várni arra, hogy látható legyen Magyarországon egy szenzációs film: a szerdától Debrecenben látható alkotás az elejétől a végéig bemutatja, miképpen készít el Aba-Novák Vilmos egy temperaképet.
2008. május 8. csütörtök 07:22 - Hírextra
A művészettörténeti szempontból is kiemelkedő jelentőségű anyagra a debreceni Aba-Novák-kiállítás előkészítése során bukkantak rá - mondta el az MTI-nek Gulyás Gábor, a MODEM Modern és Kortárs Művészeti Központ igazgatója.

A filmet szerdától mindenki megnézheti, aki ellátogat Debrecenbe a "barbár zseni", azaz Aba-Novák Vilmos életmű-kiállítására a MODEM-be.

A 10 perces alkotás 1935 áprilisában New York-ban készült, s festés közben mutatja be Aba-Novák Vilmost.

A Magyarországon most elő ízben látható szenzációs dokumentum jelentőségét alátámasztja, hogy ez az egyetlen ismert film, mely a század első felének egyik jelentős magyar festőművészét mutatja be alkotás közben.

A felvételnek a magyar művészettörténet szempontjából is kiemelkedő szerepe van, ugyanis a film és a magyarázó feliratok segítségével pontos képet alkothatunk Aba-Novák egyedi festői technikáiról.
A július 6-ig látható tárlaton egyébként összesen csaknem négyszáz eredeti alkotást: festményeket, grafikákat láthat a közönség, de az egyéb tárgyakkal - például André Kertész híres Aba-Novák-portréjával, a filmekkel, a tanítványok munkáival - a félezret is eléri a kiállításon bemutatott műtárgyak száma.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását