2024. március 29. - Auguszta

Dióval a koszorúérbetegség ellen

A koszorúérbetegség megelőzésére érdemes naponta egy maréknyi diót vagy mandulát megenni, mert csökkenti a "rossz" koleszterin szintjét és ezzel lényegesen kisebb az esélye a szívinfarktusnak. Több, korábbi vizsgálat eredményeit megerősítve amerikai kutat
2008. május 8. csütörtök 07:10 - Hírextra
Régóta ismert, hogy ahol sok diót, mogyorót, mandulát fogyasztanak, ott lényegesen ritkább az infarktus és általában mindenféle érbetegség. Egy hatalmas tanulmányban 31 208 felnőtt vizsgálata azt igazolta, hogy akik hetenként legalább 1-4 alkalommal rágcsáltak ilyen ropogós gyümölcsöket, azoknak 25 százalékkal csökkent a koszorúérbetegség kockázata.

Egy másik amerikai vizsgálatban csaknem kilencvenezer hölgy vett részt. Itt a dió- és mogyorófélék szívvédő hatása még kifejezettebbnek bizonyult: a hetenként átlag ötször ilyenféle rágnivalókat fogyasztó nők 39 százalékkal ritkábban haltak meg szívbetegség következtében, mint azok, akik ezeket a gyümölcsöket nem kedvelték.

Most Pennsylvaniában egy kutatócsoport Penny Kris-Etherton vezetésével a világszerte mind népszerűbb makadámiadió hatását tanulmányozta. Az önként jelentkező vizsgálati csoport 25 tagjának a vérnyomása nem volt emelkedett, de vérkoleszterinszintjük magasabbnak bizonyult, viszont koleszterincsökkentő gyógyszereket nem szedtek.

Véletlenszerű kiválasztás alapján a csoport egyik fele az amerikai ajánlás szerinti, "Szívegészséges" étrendet kapta öt héten keresztül, a többiek pedig ugyanazt a kosztot ették, de naponta egy maréknyi makadámiadiót is elfogyasztottak. A kutatók figyeltek arra, hogy a diót is evő önkéntesek arányosan kevesebb kalóriát vittek be a napi étrendjükkel, így a két csoport összesen ugyanannyi kalóriát evett minden nap.

Öt hét után ismét gondos vizsgálatok következtek: ellenőrizték a vérnyomást, a laboratóriumi leleteket és természetesen a testsúlyt. A figyelmes kalóriabevitel eredményeként a résztvevők testsúlya nem változott. Ezt követően diétaváltás következett: aki makadámiadiót is evett, az most öt héten át csak a "Szívegészséges" étrendet kapta, a másik csoport pedig a következő időszakban dióval kiegészített ételeket fogyasztott.

A mérések szerint a makadámiadió a "Szívegészséges" étrendhez hozzáadva a koleszterinértéket 9,4 százalékkal vitte lejjebb, a "rossz" koleszterin szintjét pedig 8,9 százalékkal csökkentette. Kiderült, hogy a telített zsírsavak arányát is értékelhetően javította a dió fogyasztása.

A kutatók hangsúlyozták, hogy a rendszeres dióevés kedvezően befolyásolja a koszorúérbetegség kockázati tényezőit, ezért mindenki számára ajánlatos a betegségmegelőzés szempontjából. Ennek a gyógyszernek az adagolását is könnyű egyénileg megállapítani: naponta mindenki annyit egyen, amennyi a markába belefér.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását