2024. április 28. - Valéria

Juhé, itt a Juhászfesztivál!

A hagyományápolás jegyében, szakmai és szórakoztató rendezvények sorát felvonultatva rendezik meg május 10-11-én a Kevi Juhászfesztivált az idén várossá nyilvánításának 200. évfordulóját ünneplő Túrkevén.
2008. május 6. kedd 19:15 - Hírextra
A település valaha kiterjedt határú mezőváros volt és azóta rendelkezik jelentős pásztorhagyományokkal, itt pásztorkodott többek között Finta Miklós, aki az 1896-os budapesti millenniumi kiállításon ezt a mesterséget képviselte - közölte Cseh Sándor polgármester kedden az MTI-vel.

Az állattartás a tanyás gazdálkodásra való áttérés, majd a szövetkezeti időszakban is megmaradt, a kevi birkanyírók például az egész országban elismertek voltak - tette hozzá. A keviek nemcsak tenyésztették, hanem derekasan fogyasztották is birkát, és ma sem múlhat el családi esemény birkapörkölt nélkül és egy jó főző köztiszteletnek örvendő ember Túrkevén.

A polgármester tájékoztatása szerint a nyitónapon szakmai konferenciát rendeznek a városházán a juhtenyésztés hazai helyzetéről, jövőképéről, az állategészségügyi támogatás új rendszeréről és a Leader program kínálta lehetőségekről. Lesz látványos juhnyíró bemutató is, amikor kézzel és géppel egyaránt dolgoznak majd e szakma avatott mesterei.

A gasztronómiai versengésben külön kategóriát képez majd a kevi birkapörkölt, amelyhez mindig egy egész birkát használnak fel. Várhatóan közel száz bográcsban rotyog majd a kevi mellett a nagykunsági birkapörkölt és főnek más hagyományos kunsági ételek is.

A népzenei események sorában megtartják az országos pásztordalversenyt, amelyen népdalkörök valamint énekes és hangszeres szólisták lépnek a pódiumra. Vasárnap országos hírnevet szerzett túrkevei énekesek szórakoztatják a közönséget, fellép többek között Madarász Katalin, Balogh Márton, Szabó Emília és Farkas Rozika.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását