2024. április 29. - Péter

1394 halottja volt a drognak

Hét év óta először növekedett ismét Németországban a kábítószer halálos áldozatainak száma.
2008. május 6. kedd 20:15 - Hírextra

Erről tanúskodik a német kormánynak a kábítószer-fogyasztás és egyéb szenvedélybetegségek alakulásával foglalkozó, a tavalyi esztendőre vonatkozó, immár hagyományos éves jelentése. A kedden nyilvánosságra hozott beszámoló szerint az elmúlt évben 1394 személy vesztette életét illegális kábítószerek, elsősorban a heroin és a kokain fogyasztása következtében. A megelőző esztendő hasonló adatához képest ez 7,6 százalékos növekedést jelent, 2006-ban ugyanis a kábítószerek németországi halottainak száma 1296 volt.

A kormány illetékes biztosa szerint egyelőre tisztázatlanok azok az okok, amelyek az áldozatok számának újbóli növekedéséhez vezettek. Sabine Ba:tzing ugyanakkor úgy vélte, hogy a magánéleti, továbbá a szakmai tevékenységgel kapcsolatos kilátástalanság az egyik kiváltó tényező lehetett.

Némelyest változott ugyanakkor a kábítószer-fogyasztók korösszetétele, a szenvedélybetegek időközben idősebbé váltak, s ennek következtében testi, illetve szellemi hanyatlásuk is felgyorsult.
A jelentésből kitűnt, hogy Németországban jóval meghaladja a 600 ezret a 18 és 64 év közötti lakosságban a rendszeresen kábítószert fogyasztók száma. Közülük csaknem 250 ezer drogfüggőnek számít. A szakértők szerint ez aggodalomra ad okot, s a korábbinál hatékonyabb intézkedéseket követel mind a tanácsadás, mind a terápia területén.

Ugyancsak megnövekedett az alkoholfogyasztás a fiatalok körében. A korábbi évekhez viszonyítva tavaly megduplázódott azoknak a 10 és 20 év közötti fiataloknak a száma, akiket akut alkoholmérgezéssel kellett kórházba szállítani. Az érintettek több mint a felét 15 és 20 év közötti fiúk tették ki, de számottevően nőtt az alkoholfogyasztás a lányok körében is.

Ezzel szemben, ha csekély mértékben is, de visszaesett a rendszeresen dohányzó fiatalok száma.
A felnőttek körében egyetlen területen sem kedvező a kép. A dohányzó férfiak, illetve nők száma növekszik, s jelenleg 16 milliót tesz ki. Az elmúlt évben 140 ezer ember halt meg a dohányzás okozta egészségkárosodás következtében, s ebből a passzív dohányzás bizonyítottan csaknem 4000 áldozatot követelt.

Mint ahogy változatlanul magas a felnőttek alkoholfogyasztása is. A hivatalos statisztika szerint az egy főre jutó átlagos éves fogyasztás 10 liter alkoholt tesz ki. Kereken 10 millió német fogyaszt olyan nagy mennyiségű sört, bort, illetve snapszot - azaz pálinkát -, amely már árt az egészségének.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását