2024. április 26. - Ervin

Megnyílt a büntetőbíróság online archívuma

Megnyílt a híres londoni büntetőbíróság, az Old Bailey on-line archívuma: a törvényszék nem kevesebb mint 210 ezer, 1674 és 1913 közötti dokumentumát digitalizálta és tette fel a világhálóra.
2008. április 29. kedd 11:35 - Hírextra

A www.oldbaileyonline.org oldalán több mint 120 millió szó és 195 ezer kép várja az érdeklődőket. Az egyszerű köztörvényes bűnügyek mellett, amelyeknek szereplői névtelen szegény ördögök, számos hírhedt bűneset részletei is ismertté válnak. Idetartozik Oscar Wilde 1895-ös, a maga korában nagy visszhangot keltett pere, amelyben a híres dandy írót homoszexualitás címén ítélték el (rabsága idején született leghíresebb verse, A readingi fegyház balladája), valamint Hawley Harvey Crippen doktor ügye, akit 1910-ben felakasztottak, mert megölte feleségét, holttestét a kertben ásta el, majd szeretőjével tengerésznek öltözve akartak elmenekülni. (Ez utóbbi bűnesetet dolgozta fel Alfred Hitchcock a Hátsó ablak című krimijében.)

A vádlottak között akadnak ír terroristák, vonatrablók és a nők választójogaiért harcoló 20. század eleji szüfrazsettek is. Részletes életrajzokat közöl továbbá a webhely arról a mintegy 3000 férfiról és nőről, akiket az Old Bailey-ben hozott ítélet nyomán a hírhedt Tyburn vesztőhelyen kivégeztek. Segítséget nyújt azoknak is, akik szeretnék megtudni, hogy őseik között voltak-e bűnözők: Joan Brewer kutató például így értesült arról, hogy férjének üknagyanyját, Phoebe Douglast ruhalopásért egy ausztráliai fegyenctelepre szállították 1829-ben.

A sors érdekes egybeesése, hogy az internetes archívum egyik létrehozóját szintén Hitchcock-nak hívják: Tim Hitchcock professzor, jogtörténész volt egyike a sheffieldi és a hertfordshire-i egyetem együttműködéséből született tervnek, amelyet a londoni Humanities Research Institute valósított meg. "Ez a legnagyobb olyan nagy-britanniai adatbázis, amely a mindennapi életre vonatkozik. A történelem tele van királyokkal, királynőkkel és háborúkkal, de alig-alig beszélnek az egyszerű emberek mindennapjairól" - nyilatkozta a professzor.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását