2024. május 3. - Tímea, Irma

Mágikus kezek

A legszebb, leghízelgőbb jelzőket sem sajnálják az orgonától a publicisták: azon kívül, hogy ezt nevezik a hangszerek királynőjének, méltatják ezer színben pompázó hangzását, bármilyen instrumentumot megjeleníteni tudó képességét.
2008. április 25. péntek 15:13 - Hírextra


Nem fukarkodtak a Művészetek Palotája 2006-ban felavatott hangversenyorgonájának dicséretével sem, s az azóta eltelt két esztendő bebizonyította: nem csupán megelőlegezett bizalom, hanem megérdemelt elismerések sora illette az orgonák orgonáját, amelyet hazai orgonisták színe-java mellett a hangszer számos nemzetközi szaktekintélye - Olivier Latry, Philippe Lefebvre, Thierry Escaich, Peter Planyavsky, Thomas Trotter, Iveta Apkalna, Barbara Dennerlein és Bernard Foccroulle - is megszólaltatott.

Május 15-én Fassang László akarja többedszerre is elnyerni a közönség tetszését. Eddig mindannyiszor sikerrel járt: játszott Haydnt és Mozartot, Bachot és Messiaent, fellépett zongoristával, trombitaművésszel, népzenészekkel, jazzmuzsikusokkal és szimfonikus zenekarral is. Ezúttal egy Bach toccata és fúgával kezdi műsorát, majd Mendelssohn orgonaszonátával folytatja. A német blokkot a Tannhäuser Zarándokkórusának Liszt-féle átiratával zárja. A francia művek sorát egy sokak által lejátszhatatlannak tartott mű, Florentz "Szűz Mária hárfája" kezdi és Duruflé toccatája zárja.
A koncert második részében a legnagyobb szabású orgonaverseny szólal meg az Óbudai Danubia Zenekar és Héja Domonkos közreműködésével.

Radman Wanamaker, egy dúsgazdag amerikai üzletember 1911-ben az akkori mércével monumentális orgonát építtetett monumentális philadelphiai áruházába, amelyet 15 évvel később felújíttatott és Joseph Jorgen belga zeneszerzőtől grandiózus művet is rendelt. Sajátos módon a darabot végül két évvel később mutatták csak be Brüsszelben, és első amerikai elhangzása is más városban volt: a New York-i Carnegie Hallban, 1936-ban. A Simphonie concertante előadása mérföldkő egy orgona és egy orgonista életében: ennek tanúja lehet a május 15-i koncert közönsége.

Forrás: OTS
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását