2024. május 5. - Györgyi

Bemutatták a szobor makettjét

Arthur Koestler magyar származású író, újságíró Budapesten felállítandó szobrának makettjét mutatta be pénteken Varga Imre Kossuth-díjas szobrászművész, valamint az emlékmű felállításáért létrehozott bizottság néhány tagja a fővárosban.
2008. április 25. péntek 15:06 - Hírextra

Rabin László, Terézváros alpolgármestere felidézte, hogy Arthur Koestler 40 éven át elhallgatott, tiltott szerző volt. Noha a rendszerváltás után kiadták néhány kötetét, a mai napig nem kapott annyi megbecsülést, amennyit megérdemelne - fűzte hozzá.

Az alpolgármester reményét fejezte ki, hogy a Városligeti fasor és a Felsőerdősor kereszteződésében felállítandó szobor Koestler emlékének fennmaradását szolgálja majd.

Kitért arra is, hogy a 20 millió forintba kerülő szobor költségeit az önkormányzat és szponzorok biztosítják, de köz- és magánfelajánlásokat is várnak. Szeretnék, ha ebben az évben elkészülne az emlékmű - hangsúlyozta Rabin László.

Varga Imre szobrászművész, akinek alkotása egy törött óralapon ülő alakot ábrázol, arról beszélt, hogy feladata egy "vátesz portréjának" a megalkotása volt.

A művész, aki az "alacsony, barázdált arcú, könnyeden társalgó" Arthur Koestlerrel az 1960-as években Londonban találkozott, rámutatott, hogy az eklektikus szoborban a talapzat a háborúkban ledöntött templomtornyok óralapját szimbolizálja, míg az óra kettétört számlapja a halált jelképezi.
Schmidt Mária történész úgy vélte, hogy a szobor felállításával Koestler végre hazaérkezne, elfoglalná azt a helyet, melyet már rég el kellett volna foglalnia. "Büszkék lehetünk" Koestlerre, aki soha nem tagadta meg magyarságát és "kiváló" műveket alkotott - hangsúlyozta.

Márton László író szerint Arthur Koestler Bartók Béla mellett a legismertebb magyar a nyugati világban, sokan azonban azt sem tudják róla, hogy magyar volt. A szobor felhívja a figyelmet arra, hogy az író Budapesten született - mutatott rá Márton László.

Bethlen István, a Magyar Páneurópai Unió elnöke úgy vélekedett, nehéz a Koestler-i mű, de "aktuálisabb mint valaha", hiszen "a mai magyarságra is érvényes gondolatokat fogalmazott meg, nem tudván, hogy a politikai élet és a társadalom mibe süllyed 2008-ban".

Az Arthur Koestler Szobrának Felállításáért Létrehozott Emlékbizottság tagja - Rabin László, Schmidt Mária, Márton László és Bethlen István mellett - Baán László, a Szépművészeti Múzeum főigazgatója, Demszky Gábor főpolgármester, valamint Striker-Zeisel Éva, a magyar származású író gyermekkori barátja.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását