2024. április 24. - György

Incidensek nélkül ért véget az olimpiai láng váltófutása

Nagyobb incidensek nélkül ért véget az olimpiai láng váltófutása csütörtök hajnalban Canberrában.
2008. április 24. csütörtök 08:59 - Hírextra

A rendvédelmi erők, amelyek torlaszokkal biztosították a láng útját, gondosan ügyeltek a Kína-barát és a Tibet-párti tüntetők szétválasztására. Kisebb lökdösődések így is előfordultak, a váltófutás előtt legalább négy embert, közben pedig másik hármat őrizetbe vettek szemtanúk szerint.

Az ausztrál rendőrök több alkalommal is visszaszorították a fáklya kínai őrzőit. Canberra szerdán közölte: a lángot kísérő - a tibeti tüntetőkkel való kemény fellépés miatt bírált - kínaiaknak csak technikai szerepük lesz váltófutásban, a biztonságért az ausztrál rendőrség felel.

A 16 kilométeres távon elsőként Tania Major, a őslakosok képviselője vitte a lángot, a váltót Ian Thorpe ötszörös ötkarikás aranyérmes úszó zárta.

A népek közötti béke és barátság jelképének számító olimpiai láng szándéka ellenére teherré vált világkörüli útján. A láng olümpiai meggyújtása óta útját számos - helyenként erőszakos - incidensek kísérték az emberi jogok helyzetét bíráló és Tibet függetlenségét követelő tüntetők miatt.

A láng következő állomása Japán lesz, ahol szombaton Naganóban tartják a váltófutást.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sport témában
Kijutunk-e a labdarugó világbajnokságra?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását