2024. május 3. - Tímea, Irma

Megvárják a rektori konferencia javaslatát

Az MSZP megvárja a rektori konferencia pontos javaslatát a hallgatók által fizetendő költségtérítésekről, s ezt követően alakítja ki álláspontját az ügyben - közölték szocialista képviselők egy keddi budapesti sajtóbeszélgetésen.
2008. április 22. kedd 13:42 - Hírextra
Tatai-Tóth András azt mondta, hogy továbbra is minden olyan megoldást támogatnak, amely hozzájárul ahhoz, hogy emelkedjen a felsőoktatásban a képzés színvonala, és igazságosabbá teszi az állami támogatások elosztását a hallgatók között. A népszavazás után a költségtérítéses képzésnél van mozgástér, amit a hallgatók teljesítményétől kell függővé tenni - mondta.
Hozzátette: a felsőoktatás színvonala akkor fog emelkedni, ha az állami támogatások hallgatók közötti elosztásánál a hallgatók teljesítménye játszik meghatározó szerepet.

Ilyen szemszögből vizsgálják majd meg a rektori konferencia javaslatát is - tette hozzá.
Kiemelte: mivel az új konstrukciót 2010 után vezetnék be, ezért arról mindenképpen tárgyalni kívánnak az ellenzékkel is. "Törekedni fogunk arra, hogy a javaslat az ellenzék számára is elfogadható legyen" - mondta.

Szabó Zoltán, az Országgyűlés oktatási bizottságának elnöke azt mondta, hogy a rektori konferencia javaslata egy lehetőség.

A részleteken múlik, hogy változtatások nélkül, vagy módosított formában tudják azt támogatni.
Működnek felsőoktatási rendszerek a világban, amelyek jó minőségű képzést nyújtanak, s vannak, amelyek tömegképzést biztosítanak. A hallgatók hozzájárulása nélkül tömegesen jó minőséget garantáló rendszer azonban nem működik sehol a világon, s egyre erősebb a gyanú, hogy ez nem is lehetséges - fejtette ki a kormánypárti politikus.

Szabó Zoltán azt mondta, hogy olyan ez, mint a Casco-biztosításnál az önrész. Ha van ilyen elem a biztosításban, akkor mégis jobban vigyáz az ember az autójára.

A szocialista képviselők tárgyalási alapnak tekintik az MDF-javaslatát is, mely szerint a források az államilag támogatott hallgatói létszám csökkentésével is bővíthetők.

A Fidesz azon véleményéről, hogy rektori konferencia javaslata a költségtérítés szétterítését jelenti azokra is, akik eddig nem fizettek, úgy reagált: a dolog nyilvánvalóan arról szól, ha a betervezett összeg nem elég a hallgatók képzésére, és azt akarják, hogy az egyik felére kevesebb teher háruljon, "akkor a ma teher nélkül tanulókra valamivel több teher fog hárulni". Ez nem egy nagy felismerés az ellenzék részéről - jegyezte meg.

A Magyar Rektori Konferencia kedden Gyöngyösön, zárt ülésen tárgyal arról, milyen javaslatot tegyenek a hallgatók által fizetendő költségtérítésekre.

Az MTI birtokába került dokumentum szerint a hallgatóknak nem csak 15 százaléka kerülhetne át államilag finanszírozott képzésből költségtérítésesbe, s fordítva. Az adott év tanulmányi eredményétől függően évente határoznák meg, ki kap egy évre államilag finanszírozott státuszt és ki lesz költségtérítéses diák.

A rektori konferencia kezdeményezése alapján a hallgatók éves teljesítményük, illetve az első évben felvételi eredményük alapján fizetnének 2009-től költségtérítést. A rektorok javaslata szerint a hallgatókat (legalább) hat kategóriába sorolnák a fizetendő költségtérítés mértéke szerint.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását