2024. május 5. - Györgyi

Wagner úr lemond?

Lehet, hogy az utolsó felvonást jelzi a Bayreuthi Fesztivál irányításáért folytatott, sok éve tartó küzdelemben Wolfgang Wagnernek - Richard Wagner 88 éves unokájának - bejelentése, amelynek értelmében hajlandó lenne leköszönni a nagy hagyományú operafesz
2008. április 16. szerda 09:33 - Hírextra
A két lány - a zeneköltő-operaszerző Richard Wagner (1813-1883) dédunokái - közül a ma 63 éves Eva Wagner-Pasquier az idősebb, ő Wolfgang Wagner első feleségének gyermeke. Sokkal fiatalabb, 29 éves féltestvére, Katharina viszont a Bayreuthi Fesztivált 1951 óta, több mint fél évszázada irányító Wolfgang Wagner második házasságából született. Édesanyja, Gudrun, akinek Wolfgang eredetileg át akarta adni a Wagner-kultusz központjának számító operafesztivált, tavaly hunyt el.

Miután Wolfgang Wagner, a család pátriárkája a múlt héten a szponzoroknak jelezte szándékát, a két féltestvérnek az elkövetkező hetekben kellene benyújtania közös elképzelését a Richard Wagner Alapítványnak arról, hogyan irányítanák együtt a világ egyik vezető operafesztiváljának tekintett Bayreuthi Ünnepi Játékokat. Ez már csak azért sem lesz könnyű, mert már évek óta tart vetélkedésük a posztért, és a sajtó korábban tudni vélte, hogy nem is voltak egymással beszélő viszonyban.

Katharina azonban a héten úgy nyilatkozott a Frankfurter Allgemeine Zeitung című lapnak, hogy Gudrun halála óta közeledtek egymáshoz Evával. "Rájöttünk, hogy jól kijövünk egymással és gondolkodásunk nem is annyira eltérő" - mondta a lapnak. - "Van közöttünk valami testvéri affinitás."

2001-ben a fesztiválért felelős alapítvány Evát jelölte a vezetésre 1951-ben kinevezett Wolfgang Wagner utódává, a pátriárka azonban nem volt hajlandó átadni posztját: arra hivatkozott, hogy szerződése értelmében megbízatása életre szól. Az alapítvány tagjai április 29-én találkoznak újra, hogy megvitassák Katharina és Eva javaslatát.

A családi feszültség még a féltestvérek beiktatása esetén is folytatódhat, ugyanis még egy Wagner-dédunoka, a 62 éves Nike is aspirál Bayreuthra. Ő Wieland Wagnernek, Wolfgang már elhunyt testvérének lánya, jelenleg a weimari művészeti fesztivál igazgatója. Nike a sajtónak azt mondta, hogy ő és Eva már benyújtottak egy közös javaslatot az alapítványnak, és nagy csalódás lenne számára, ha most unokatestvére a féltestvérével, Katharinával helyettesítené őt.
"Wolfgang Wagner zsarolja az alapítványt, amikor azt hangoztatja, hogy csak akkor mond le, ha az ő gyermekei veszik át az irányítást" - mondta Nike a Berliner Morgenpost című napilapnak.
A szőke, jó megjelenésű, magas Katharina Wagner - akit a magyar közönség a Lohengrin című Richard Wagner-opera "NDK-rendszerváltó" változatának rendezőjeként ismert meg - tavaly már bemutatkozott a bayreuthi fesztiválon, de a Nürnbergi mesterdalnokok sok tekintetben provokatívnak vagy éppen alpárinak tartott színre állításával inkább vitát és botrányt váltott ki.
Egyes kritikusok ezt követően azt írták, hogy túl fiatal és tapasztalatlan a fesztivál irányításához, Nike pedig "gyermekesen ártatlan, népies életképnek" nevezte a Katharina által jegyzett bemutatót. Hozzáfűzte, hogy nem tudja, miként működne együtt Katharina Evával, "aki komoly személyiség". Véleménye szerint az sem elképzelhető, hogy hárman együtt irányítsák a fesztivált, "ez csak végtelen vitákhoz vezetne".

A bayreuthi Festspielhaus, amelyet 1876-ban maga a zeneszerző avatott fel, Richard Wagner speciális elgondolásai alapján épült, különleges akusztikájú épület. A Németország délkeleti részében lévő kisvárosban azt követően épült fel az operaház, hogy a zeneszerző hiába keresett megfelelő helyet nagyszabású alkotásai - köztük a négy teljes estét betöltő Ring-tetralógia - előadásához. A Wagner-kultusz központja a hitleri években többször fogadta a 19. századi komponista heroikus zenéjéért rajongó náci diktátor látogatását is.

A mai napig minden nyáron több héten át csak Richard Wagner operáit adják itt elő. A fesztiválra nemcsak hogy évről évre előre elkel minden jegy, de - mivel sem a játékok időtartamát, sem a belépők árát nem növelik jelentősen - általában többéves, nem egyszer egy évtizedes várakozás után lehet csak bejutni az előadásokra.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását