2024. április 25. - Márk

Hazatér az Usakov-érdemrend

Várhatóan hazatér az a II. fokozatú Usakov-érdemrend, amelyet még 2006-ban szándékozott elárverezni a Sotheby,s árverési ház Londonban. Az orosz hatóságok akkor elérték, hogy ezt a tételt, valamint a katalógusban szereplő további 11 szovjet kitüntetést vi
2008. április 13. vasárnap 16:24 - Hírextra
Ezek között volt több Szuvorov-, Kutuzov-, Hmelnyickij és Lenin-rend, s mindegyiket a szovjet hadvezetés tagjai nyerték el a 30-40-es években.

Mivel magas kitüntetéseket és érdemrendeket a törvény értelmében legálisan kizárólag a kitüntetettek vihetik ki az országból, s nem volt nyoma annak, hogy ez történt volna, az illetékes hatóságok az Interpol bevonásával nyomozni kezdtek a szóban forgó Usakov-érdemrend után. Kiderült, hogy a szám szerint 4. Usakov-érdemrendet Grigoprij Olejnyiknek, egy torpedóromboló kötelék parancsnokának ítélték a II. világháború idején. A kitüntetett halála után a medál Olejnyik unokájához került, aki beismerte, hogy azt 1999-ben újsághirdetés útján eladta 3000 rubelért (mai árfolyamon mintegy 21 ezer forintért). Az érdemrend kikiáltási ára a Sotheby,s katalógusban 20 ezer angol font - mintegy 6,2 millió forint - volt, de a feketepiacon legalább százezer dollárba, vagyis közel 16 millió forintba kerül.

Az Usakov érdemrendet a Szovjetunió Legfelsőbb Tanácsának elnöksége alapította, kifejezetten a haditengerészet magas rangú tisztjei számára, s egyúttal a haderőnemnek szánt addigi legmagasabb kitüntetés, a Nahimov érdemrend fölé rendelte. I. fokozatát mindössze 41, II. fokozatát 194 katona nyerte el.

Az orosz hatóságoknak egyébként már rég jól bejáratott kapcsolatai vannak a világ nagy árverési házaival: nem ritka, hogy illegálisan külföldre került műkincseket vonatnak vissza aukciókról, de az is elég gyakran fordul elő, hogy orosz műkincseket a hatóságok, vagy kérésükre egyes oligarchák még az árverés előtt megvásárolnak, hogy azok visszakerüljenek Oroszországba. Az utóbbi időben ez történt egyebek között Msztyiszlav Rosztropovics világhírű csellista és felesége, Galina Visenyevszkaja operaénekesnő műgyűjteményével.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását