2024. március 29. - Auguszta

Belső vita az SZDSZ-ben

Az SZDSZ Veszprém megyei választmányának elnöke lemondásra szólította fel a testület elnökségét és a választmány vele szembehelyezkedő tagjait - erről maga az elnök, Tihanyi László tájékoztatta szombaton az MTI-t.
2008. április 12. szombat 16:05 - Hírextra

A péntek éjszakába nyúló balatonfüredi ülésen történtekről szólva az elnök elmondta azt is, hogy az egy évvel ezelőtti megválasztása óta most először volt határozatképes a választmány ülése, tekintettel arra, hogy a 22 tagból ezúttal 13-an részt vettek. A tagok többsége egy éven át bojkottálta az üléseket, többnyire csak 4-5 tag jelent meg - tette hozzá.

Tihanyi László szerint nem tudták neki megbocsátani azt, hogy tavaly ő győzött a megyei pártelnöki tisztségért folytatott versenyben Dióssy Lászlóval szemben (aki jelenleg a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium szakállamtitkára), s szerinte az végképp kiváltotta az erős "veszprémi tábor" ellenszenvét, hogy nem volt hajlandó eljátszani a "száját befogó, politikához nem értő báb" szerepét.

Tihanyi László - aki a balatonfüredi szívkórház főorvosa - jellemzőnek nevezte a péntek esti füredi választmányi ülést is, mondván: ellenfelei ezen megjelentek ugyan, ám változatlanul az ő lemondását akarták kikényszeríteni, másról pedig nem is voltak hajlandók tárgyalni.

Azt a fontos kérdést például, hogy az SZDSZ Veszprém megyei választmánya a pártnak a kormánykoalícióból való kilépését vagy bennmaradását támogatja-e, napirendre sem voltak hajlandók venni - tájékoztatott az elnök.

Tihanyi László emlékeztetett arra, hogy a három megyei alelnök által összehívott március 28-ai választmányi ülésen, amelyre ő nem ment el, az alelnökök és az akkor jelenlévő 17 tag lemondásra szólította fel őt. Erre ő nem hajlandó, és ezt a mostani választmányi ülésen is nyomatékosította - jegyezte meg.

Rámutatott ugyanakkor arra, hogy a március 28-ai "összejövetelt" nem is lehetett választmányi ülésnek, annak döntését pedig választmányi határozatnak nevezni, mert az alapszabály szerint a tagokat nyolc nappal előbb értesíteni kell az ülésről a napirend megnevezésével, ám akkor mindössze 2-3 nappal elébb mentek csak ki a meghívók.

Az elnökkel szembeni bizalmatlansági indítványt pedig napirendre sem lehetne tűzni, ilyen kezdeményezés lehetősége - ami lényegében nem más, mint a visszahívhatóság intézménye - az SZDSZ alapszabályában nem is szerepel - hangsúlyozta.

Tihanyi László utalt arra is, hogy visszautasítja az alelnökök és választmányi tagok folyamatos vádjait, melyek szerint ő önállósította volna magát, nem beszélt volna meg semmit a választmánnyal, és túlságosan is "beleártotta" volna magát az országos politikába. Mint megjegyezte: az SZDSZ Országos Tanácsának tagjaként "talán foglalkozhat országos politikával is".

Molnár Margit, az SZDSZ Veszprém megyei alelnöke az MTI-nek szombaton elmondta: a péntek késő esti választmányi ülésen valóban arra "kapacitálták" Tihanyi elnököt, hogy jobb lenne, ha belátná, le kellene mondania, hiszen 22 választmányi tagból 18 nem áll mögötte.

Az alelnök az MTI-nek ismét a március 28-án már elmondottakat nyomatékosította, nevezetesen: a tarthatatlan helyzet azáltal állt elő, hogy az elnök semmit sem beszélt meg a választmánnyal és velük, az alelnökökkel sem. Maga hozta meg a döntéseket, és ment a saját feje után - vélekedett az alelnök.

Molnár Margitot ugyanakkor meglepte Tihanyi László azon állítása, hogy ő a választmány elnökségét és több tagját lemondásra szólította volna fel, ugyanis szerinte ilyen nem hangzott el.

Az alelnök ismét azt hangsúlyozta, hogy Tihanyi László nyilatkozatait a választmány továbbra sem tekinti az SZDSZ Veszprém megyei véleményének, s Tihanyi elnökkel a jövőben nem kívánnak semmilyen kérdésben sem vitát folytatni.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását