2024. május 5. - Györgyi

A kisiskolások se menekülhetnek a politikától

Az erősen politizált szerb közélet a kisiskolásokat sem kíméli, egyesek hozzájuk is politikai üzeneteket próbálnak eljuttatni, gondosan figyelembe véve életkori sajátosságaikat - tehát egyelőre csak képregény formájában.
2008. április 11. péntek 13:52 - Hírextra
A Kis vitéz című, elsősorban az általános iskolákban terjesztett hetilap legújabb száma például kiadóinak a világpolitikai erőviszonyokról alkotott véleményét igyekezett beléplántálni a gyerekekbe. Rövid rajzos történetében egy szerb családhoz amerikai vendég érkezik - a papa régi ismerőse, akivel 20 éve Spanyolországban ismerkedett meg, s aki ígéretet tett rá, hogy egyszer felkeresi őket.
Azonnal asztalra kerülnek a szerb finomságok, s a vendég lelkendezik is - "Jó étel... helyes kislány... mindenki vidám... minden good!" -, majd miután a papa boldogan helyesel - "Jó Djokovic (a híres szerb teniszező), jó a vízilabda is, minden jó..." - hirtelen nekiszegezi a kérdést: "Akkor meg miért verekedtetek mindenkivel?"

De nem elég a délszláv háborúkra tett utalás, jön egy még lehengerlőbb, a szerbek butaságát bemutatni hivatott érv. "A világ legnagyobb erejével is szembeszálltatok" - feddi meg vendéglátóját az Egyesült Államokra gondolva a vendég. Mire a család tizenéves kislányának heves tiltakozása: "Nem... mi sosem harcoltunk Oroszországgal!"

Az újság impresszuma szerint a szerb kulturális minisztérium 2001-ben oktatási és kulturális szempontból kiemelkedően fontos kiadványnak minősítette a Kis vitézt, amelynek kiadója az iskolai terjesztésre helyezi a fő hangsúlyt. Minden tanévkezdetkor a gyerekek ingyen kapnak egy példányt, majd a szülők eldöntik, hogy félévenként 650 dinárért előfizetnek-e rá, vagy számonként, heti 130 dinárért kívánják megvenni. A szerb napilapok ára jelenleg 20 és 30 dinár között ingadozik.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását