2024. május 7. - Gizella

Angelina Jolie iraki gyerekekért küzd

Angelina Jolie filmsztár, az ENSZ jószolgálati követe kedden felszólította a nemzetközi közösséget, hogy vegyék komolyabban a háborús menekült iraki gyerekek oktatási programját.
2008. április 9. szerda 11:55 - Hírextra

A hollywoodi színésznő, aki tavaly augusztusban járt Irakban, a humanitárius segélyszervezetek munkatársaival együtt arra a meggyőződésre jutott, hogy a háborús menekült gyerekek élete az iskolázással nyerhet valamiféle stabilitást.

"A háborúban traumatizált gyerekek gyógyításának legjobb módja, ha a jövőre koncentrálnak" - mondta Jolie, az Oktatási Együttműködés a Háborús Gyermekekért elnevezésű szervezet társelnökeként a washingtoni Külkapcsolatok Tanácsában (CFR), és emlékeztette a jelenlévőket, hogy "minden gyermeknek joga van a tanuláshoz, és a háború nem ok arra, hogy ez elsikkadjon".

Az iraki háború során 4,5 millió ember vált menekültté, illetve hagyta el otthonát. Az országot elhagyó menekültek közül másfél millióan élnek ma a szomszédos Szíriában, százezreket pedig Jordánia és Libanon fogadott be.

A tanácskozás szónokai iskolák építését és a gyerekek számára olvasókönyvek kiosztását szorgalmazták Irakban, emellett az iraki menekülteket befogadó országok támogatását sürgették.
Szíria és Jordánia szűkös költségvetéséből áldozott ugyan az iraki gyerekek egy részének iskolázására, de ekkora számú tanulót nem képesek önerőből elhelyezni - ismertette a helyzetet a Nemzetközi Megmentési Bizottság (IRC) egyik vezetője.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sztárhírek témában
Ön követi a Való Világ hatodik szériáját?
Ezzel kelek és fekszem!
Bele szoktam pillantani, ha időm engedi
Rá-ránézek, de nem foglalkoztat különösebben
Nem nézem
Nem nézem és ellenzem is, népbutításnak tartom!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását