2024. április 28. - Valéria

Aquincumi leleteket nézett meg a horvát miniszterelnök felesége

Az Aquincumi Múzeumot tekintette meg Mirjana Sanader, a hivatalos magyarországi látogatáson tartózkodó horvát miniszterelnök, Ivo Sanader régész felesége kedden Dobrev Klára, a magyar miniszterelnök feleségének társaságában.
2008. április 8. kedd 17:18 - Hírextra
Nem először jár Mirjana Sanader az óbudai ókori romok között, hiszen ő maga régészprofesszor, akinek tavaly jelent meg magyarul az Ókori görög és római városok Horvátországban című munkája.

A horvát miniszterelnök feleségét németül kalauzolta Zsidi Paula múzeumigazgató, hiszen Mirjana Sanader Innsbruckban végezte egyetemi tanulmányait archeológiai és művészettörténeti karon és 1983-ban ott is doktorált.

Különösen érdekesnek találta a horvát kormányfő felesége azt az 1937-es hangfelvételt, amelyen megszólaltatták az akkor rekonstruált ókori orgonát, a római főúri otthonok luxushangszerét.
A miniszterelnök feleségek kíséretében volt Bús Balázs, a III. kerület polgármestere, aki megjegyezte, hogy a közeljövőben sor kerül Óbuda és Split, a nagy dél-dalmáciai kikötőváros testvérvárosi kapcsolatának - már régebben előkészített - megpecsételésére. Mirjana Sanader Splitben született, s ott is végezte az általános iskolát és gimnáziumot.

Az egyik legszebb delfinszobor és rekonstruált szökőkút előtt ajándékozta meg Mirjana Sanader magyarul megjelent kötetével Dobrev Klárát, majd ő is kapott ajándékba két könyvet, amely Óbuda történelmi emlékeivel foglalkozik.

A horvát régészprofesszor kíváncsi volt a múzeum új szerzeményeire is. A közelmúltban került elő egy ásatásnál egy különösen jó állapotban fennmaradt nagyméretű szobor, amely egy katonát ábrázol páncélban és amely a múzeum régi épületszárnyában lesz majd látható.

Amint azt Mirjana Sanader - aki "civilben" a Zágrábi Tudományegyetem tanszékvezető professzora - az MTI-nek egy régebbi interjúban elmondta, nagyon jó a kapcsolata neki és a diákjainak a magyar régésztársadalommal, mert ami az ókori kutatásokat illeti, sok a hasonlóság Magyarország és Horvátország között. Már akkor példaként említette Aquincumot és azt is, hogy 2003-ban Pécsett részt vett a 19. Római Limes kongresszuson, ahol beválasztották a kongresszus tudományos tanácsába.

A régészprofesszornak öt könyve jelent meg "Cerberus az antik művészetekben" témakörben. A berlini Állami Múzeumok tudományos laboratóriumaival együttműködve 1997-től a Római katonai táborok Horvátországban tudományos projekt, valamint a Trilj melletti Tilurij római katonai tábor ásatásainak vezetője.

A Sanader házaspárnak két lánya van, de egyikük sem érdeklődik az archeológia iránt - mondta el a professzor-asszony az MTI munkatársának még a 2007-es interjúban.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását