2024. április 19. - Emma

Összeegyeztethető a kormány és a Fidesz külkapcsolati stratégiája

Összeegyeztethető a kormány és a Fidesz külkapcsolati stratégiája - mondta Kozma József, a parlament külügyi és határon túli magyarok bizottságának szocialista alelnöke hétfőn az MTI-nek.
2008. április 7. hétfő 21:52 - Hírextra
"Amit ma a kormány által beterjesztett külkapcsolati stratégiának látunk, az a legkisebb közös többszörös, amelyben, én úgy látom, hogy elhelyezhető a Fidesz most papírra vetett külkapcsolati stratégiája is" - mondta Kozma József.

A politikus szerint van értelme a további egyeztetésnek a kormány külkapcsolati stratégiájáról. Ahhoz kell a legnagyobb elszánás, hogy a legkisebb közös többszöröst elfogadjuk, utána ki-ki a maga politikai megoldásait ezen keretek között keresse - tette hozzá.

A politikus szerint időszerű volt a külkapcsolati stratégia elkészítése. A dokumentumról még most is mindenki elmondhatja véleményét - tette hozzá.

Az MTI kérdésére Kozma József elmondta: a lisszaboni szerződés életbe lépése után is szüksége lesz Magyarországnak a külkapcsolati stratégiára, annak ellenére, hogy az Európai Uniónak közös külügyi képviselője lesz.

A kormány február végén fogadta el második olvasatban a külkapcsolati stratégiát.
A mintegy húszoldalas dokumentum három stratégiai főirányt határoz meg: versenyképes Magyarország az Európai Unióban, sikeres magyarság a régióban, felelős Magyarország a világban. A stratégia szól Magyarország szerepéről és mozgásteréről, egyebek mellett az Európai Unióban és a NATO-ban. Kiemelten kezeli a kisebbségek kérdését és a nemzetközi fejlesztések fontosságát. A 2020-ig terjedő stratégia szerint a magyar gazdasági növekedés fő hajtóerejét a következő években is a beruházások és az exportnövekedés jelenti.

Göncz Kinga külügyminiszter ezt követően bejelentette: a stratégia nem kerül az Országgyűlés plenáris ülése elé, a szakbizottságok véleményére azonban kíváncsi a minisztérium.

A Fidesz április 1-jén mutatta be a Következetes külkapcsolatok című, 38 oldalas kiadványát.
Németh Zsolt, az ellenzéki párt szakpolitikusa a bemutatón kiemelte: a külkapcsolati stratégia jó alkalom a pártok közötti konszenzus kialakítására. Mint mondta, a Fidesz kész a konszenzusépítésre a Következetes külkapcsolatok című dokumentum alapján, programjukat annak véglegesítése után az Országgyűlés elé terjesztik.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását