2024. április 29. - Péter

NATO-csúcs: egyértelmű döntések Afganisztánról

Hamid Karzai országa szempontjából azt tartja a bukaresti NATO-csúcs legfontosabb eredményének, hogy az Afganisztánra vonatkozó döntéseket a résztvevők egyöntetűen hozták meg.
2008. április 5. szombat 09:06 - Hírextra

Az afgán elnök budapesti látogatását befejezve pénteken az MTV Este című műsorának nyilatkozott. Kifejtette, hogy teljes egyetértést tapasztalt mind az afganisztáni újjáépítés, mind pedig a terrorizmus elleni harc támogatásában.

Az államfő belpolitikai kérdésekről szólva egyértelműnek nevezte a terroristák és a máktermesztők kapcsolatát; ezek egymásra támaszkodnak, egymást erősítik - mondta. Ezért akarunk olyan országot építeni, ahol jobb biztonsági feltételek között élhetünk. Az ország felvirágoztatását szolgálja, ha véget vetünk a kábítószer-gazdálkodásnak. A mákföldek kiirtása, a mákkereskedelem betiltása és a terrorizmus ellen vívott harc olyan küzdelem, amelyet az egész térségben párhuzamosan kell folytatnunk - jelentette ki.

Hamid Karzai cáfolta azokat a riporter által idézett becsléseket, amelyek szerint az afgán kormány mindössze az ország területének harminc százalékát ellenőrzi, tíz százalék van a tálibok kezén, a "maradék pedig a hadurak szabad vadászterülete".

Szerinte ezek az amerikai elemzői becslések súlyos tévedéseket tartalmaznak. A tálibok esetében még a tíz százalék is durva túlzás, ők az ország területének legfeljebb öt százalékát ellenőrzik, főleg délen, a pakisztáni határvidéken. Az ország többi része világosan és egyértelműen az afgán kormány ellenőrzése alatt áll - hangoztatta.

- A terroristák és a szélsőségesek elleni háború addig tart, amíg tart, ez mindannyiunk közös harca, az egész világé - mondta. Afganisztán újjáépítése, az intézményrendszer létrehozása azonban más kérdés. Ennek megvan a menetrendje, s ez megvalósítható bizonyos határidőn, talán öt-tíz éven belül - mondta Hamid Karzai.



Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását