2024. május 2. - Zsigmond

Szén-dioxidtemető Ausztráliában

Több mint százezer tonna szén-dioxid raktározására alkalmas tartályt helyeztek üzembe az ausztráliai Victoria államban két kilométerrel a földfelszín alatt.
2008. április 3. csütörtök 07:10 - Hírextra

A gigantikus tartály egy kiaknázott földgázmező. A porózus kőzet szivacsként szívja magába a szén-dioxidot, egy közeli erőmű melléktermékét, amelyet folyékony halmazállapotban pumpálnak a föld alá az eredetileg földgázkitermelés céljából fúrt kutakon keresztül.

A Melbourne-től nyugatra fekvő telepet évekig tartó előkészület után szerdán helyezték üzembe. A tartály űrtartama 110 ezer 231 tonna és a szakértők szerint korlátlan ideig képes fogságban tartani az üvegházhatású gázt.

A déli féltekén ez az első projekt, amelyben az úgynevezett geoszekvesztrációs eljárást alkalmazzák a szén-dioxid megkötésére. A telep működését szigorúan felügyelik, hogy azonnal észleljék az esetleges szivárgást vagy egyéb problémákat. "Az egész világon nincs még egy ilyen alapos monitoringrendszer a mesterségesen tárolt szén-dioxid ellenőrzésére" - nyilatkozott Peter Cook főmérnök.

A kormányzat és az Ausztráliában igen erős szénipari lobbi támogatását élvező vállalkozás azt hivatott demonstrálni, hogy a geoszekvesztráció a globális felmelegedés fékezésének életképes és biztonságos módja.

Környezetvédők látszatcselekvésnek minősítik a programot. Szerintük a drága és vitatott technológia erőltetése helyett nagyszabású emissziócsökkentésre van szükség. "Ez a projekt nem más, mint kormányzati pénzből finanszírozott reklám a széniparnak" - nyilatkozott Christine Milne, az ellenzéki Zöld Párt szenátora.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását