2024. április 28. - Valéria

Az Accord sorozata a Régi Zeneakadémián

A fiatal muzsikusokból álló Accord Vonósnégyes szombaton este a Régi Zeneakadémián indítja el háromrészes sorozatát - mondta az MTI-nek csütörtökön a kvartett brácsaművésze, Kondor Péter. Beethoven, Bartók és Puccini művei hangzanak el az első alkalommal.
2008. április 3. csütörtök 16:42 - Hírextra
A vonósnégyes kezdeményezése volt a sorozat, amelyet a terem (ingyenes) felajánlásával segít a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem, és sikerült egy bank támogatását is megszerezniük.

Kondor Péter hozzátette: a sorozattal a repertoárjukat építik és gyakorolják a következő periódus, a versenyek időszakának műsorát. Ez egy fiatal kvartett számára igen fontos ez a lehetőség. Indulnak a vonósnégyesek számára háromévente kiírt ARD zenei versenyen szeptemberben, és tervezik, hogy az odesszai zeneakadémián is bemutatkoznak - tette hozzá.

Április 13-án Mozart Esz-dúr vonósnégyesét, Webern Hat bagatelljét és Mendelssohn D-dúr vonósnégyesét adják elő. Április 21-én Hugo Wolf Olasz szerenádját és Beethoven a-moll vonósnégyesét (Op.132) szólaltatják meg.

Az Accord Quartet 2001-ben alakult a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem négy hallgatójából. Mesterkurzuson vagy külföldi iskolákban tanultak a műfaj legnagyobbjaitól, így az Amadeus, az Alban Berg, a Janacek, a Smetana, a Mozaik, a Hagen, a LaSalle és a Cleveland Quartet, valamint a Bartók Vonósnégyes tagjaitól.

Magyarországon koncerteztek a Budapesti Őszi Fesztiválon, a Budapesti Tavaszi Fesztiválon, a Magyar Rádióban, a Zeneakadémián, a Francia Intézetben, Eszterházán és a Magyar Tudományos Akadémián. Európa szinte minden országában felléptek, olyan neves helyeken, mint a Brüsszeli Szépművészeti Múzeum, a Madridi Szépművészeti Múzeum és a szentpétervári Ermitázs.

Neves zeneszerzők komponáltak nekik vonósnégyest: Fekete Gyula, Zombola Péter, Kákonyi Árpád, Kovács Zoltán és Berta István. Petrovics Emil, Vajda János és John Corigliano vonósnégyeseit pedig a szerzőkkel tanulták és játszották. Az állam két hegedűvel és egy csellóval támogatja az együttest.

2006-ban a madridi Escuela Superior de Música de Reina Sofia iskolában Rainer Schmidtnél (Hagen Quartet) tanultak, 2007 októberétől Water Levin és Rainer Schmidt tanítványai a Bázeli Zeneakadémián.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását