2024. április 29. - Péter

El kell távolítani a népszavazási plakátokat

Még egy hete van a március 9-ei népszavazási plakátok eltávolítására azoknak, akik ezeket korábban kihelyezték. A plakátot az, aki elhelyezte, vagy akinek érdekében elhelyezték, április 8-ig köteles eltávolítani - áll az Országos Választási Iroda (OVI) vi
2008. április 1. kedd 11:20 - Hírextra

A kampány időszakában az érintett szervezetek engedély nélkül készíthettek plakátot. A népszavazási plakát olyan sajtóterméknek minősül, amely engedély és bejelentés nélkül előállítható, más időszakban ugyanakkor a plakátok készítésekor a sajtóról szóló jogszabályokat kell alkalmazni.

Budapesten a fővárosi kezelésű közterületeken a fővárosi önkormányzatnak, míg a kerületekben a helyi önkormányzatoknak kell eljárniuk ezekben az ügyekben, ugyanúgy, ahogy az ország valamennyi településén.

Az önkormányzatok a határidő lejártát követően maguk is eltávolíthatják plakátokat, majd ennek költségét kiszámlázhatják.

Budapest több pontján még ma is láthatók, többnyire nehezen megközelíthető felüljárókon, oszlopokon vagy eldugott helyeken a két évvel ezelőtti tavaszi országgyűlési és őszi önkormányzati választásokról megmaradt plakátok.

Az OVI honlapján a népszavazási eljárás utolsó határnapja június 7-e; eddig az időpontig kell a szavazólapokat a polgármesteri hivatalban megőrizni. Június 7-e után a választási iratokat, a jegyzőkönyvek kivételével meg kell semmisíteni. A jegyzőkönyvek első példányát ugyancsak június 7-e után kell átadni a Magyar Országos Levéltárnak.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását