2024. április 24. - György

Gyurcsány: "Gondolnom sem szabad a kisebbségi kormányzásra"

Látom és értem, hogy Horváth Ágnes menesztése élesebb reakciót váltott ki az SZDSZ-ben, mint amire számítottam - mondta Gyurcsány Ferenc az ATV hétfőn este sugárzott Friderikusz Most című műsorának délutáni felvételén.
2008. március 31. hétfő 20:37 - Hírextra
A miniszterelnök beszámolt arról: a szombati pártértekezlet előtt több nappal az SZDSZ vezetői fogalmazták meg, hogy ha a pénztártörvénynél az MSZP nem fogadja el az SZDSZ akaratát, akkor minisztercserére van szükség.

Arra a felvetésre, hogy egy ilyen személyi döntést talán az SZDSZ vezetésének is jóvá kellett volna hagyatnia saját pártjával, a miniszterelnök azt mondta, nem hiszi, hogy ez így van. Emlékeztetett arra: a két párt többedszer kötött már egymással koalíciós szerződést, és abban nem véletlenül szerepel az, hogy a miniszterek felmentése a kormányfő joga, és ebben szabadon dönt.

Gyurcsány Ferenc hangsúlyozta, nem akarta, hogy az SZDSZ-t megbántsa ezzel a döntéssel, és sajnálja, hogy így élték meg az egészségügyi miniszter felmentését, de ha érdemi és jelentős változást akarnak, ahhoz új ember kell.

Megjegyezte, Horváth Ágnes nagyon elegánsan vette, amikor ezt közölte vele.

A kormányfő megjegyezte: az MSZP is elviselte az eddigi bírálatokat az SZDSZ-től, többek közt akkor is, amikor egy kormánytag a népszavazás estéjén fogalmazott meg véleményt róla.

Egy másik kérdés kapcsán, ami arra emlékeztette, hogy Navracsics Tibor fideszes frakcióvezető szavaira reagálva a népszavazás után még azt mondta, minden miniszter a helyén marad, Gyurcsány Ferenc úgy reagált: egy kormányfőtől ez a normális viselkedés, a döntés bejelentéséig mindig is tagadta a személyi változásokat.

Gyurcsány Ferenc arról is beszélt, hogy ez nem a legnagyobb ellenzéki párt, "itt nem lehet biztos magában a pártelnök", ráadásul nagyon nehéz időszakon vannak túl, de elhamarkodottak azok, akik abban bíznak, hogy most megbukik. Megfogalmazása szerint az is politikusi erény, ha valaki ilyen krízishelyzetben higgadt tud maradni.

A koalícióval kapcsolatban leszögezte: április 30-ig az a dolguk, hogy tárgyaljanak, neki pedig az a feladata, hogy megteremtse az együttműködés feltételeit.

"Gondolnom sem szabad a kisebbségi kormányzásra" - jelentette ki.

A miniszterelnök-pártelnök kizárta annak a lehetőségét, hogy új pártot alapítana, mert - mint fogalmazott - ez az MSZP elárulása lenne.

Arra a kérdésre, nincs-e az a pont, amikor ezt a pártot magára kell hagyni, azt válaszolta: nincs, mert ez az egyetlen olyan párt, amely képes egyensúlyt tartani a populizmussal és a nemzeti radikalizmussal szemben.

Gyurcsány Ferenc arról a friss felmérésről, amely szerint a budapestiek többsége is inkább Orbán Viktor támogatja vele szemben, azt mondta: ez azért lehet, mert nem tudják, milyen az igazi Orbán Viktor, és csak az illúziót akarják látni. Ez egy veszélyes szirénhang - mondta, hozzátéve, nekik feladatuk az is, hogy megmutassák mit takar ez az illúzió, még akkor is, ha ez egy hosszú folyamat lesz.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását