2024. április 29. - Péter

Kaneko Miucsi zongorázott a legjobban

A japán Kaneko Miucsi (Miyuji Kaneko) nyerte a Nemzetközi Bartók Béla Zongoraversenyt Szegeden, az immár harmadik alkalommal megrendezett zenei versengés ünnepélyes eredményhirdetését vasárnap délelőtt tartották.
2008. március 30. vasárnap 13:06 - Hírextra
A tizennyolc éves zongorista, akinek édesanyja magyar származású, a díjátadót követően az MTI-nek elmondta, hatéves korában költözött Magyarországra anyai nagyszüleihez zenét tanulni. Előbb Vácott a Bartók Béla Zeneiskolában, majd a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem kivételes tehetségek képzőjében tanult.

Egy Egyesült Államokban rendezett nemzetközi verseny első díja nyomán tízéves magyarországi tartózkodás után nyerte el a Tokiói Zeneakadémia ösztöndíját, ahol jelenleg tanul.

A fiatal művész háromévesen ismerkedett meg a zongorával, s először még a kotta ismerete nélkül - anyai nagyanya segítségével, aki szintén muzsikus -, hallás után kezdett el játszani. Mint elmondta, a magyar zeneszerzők közöl Liszt Ferenc, Bartók Béla és Kodály Zoltán a kedvencei, s a romantikus, illetve a XX. századi szerzők műveit kedveli leginkább.

A szegedi versenyre, melyet kétévente Bartók Béla március 25-i születésnapjához kapcsolódóan rendeznek meg idén Magyarország mellett Japánból, Kínából, Szerbiából és Spanyolországból érkeztek fiatal tehetségek, összesen huszonnégyen.

A háromfordulós megmérettetésen az indulóknak az elődöntőben és a középdöntőben szóló műveket, a döntőben pedig - melyen Gyüdi Sándor vezényletével a Szegedi Szimfonikus Zenekar is közreműködik - egy Liszt- vagy Mozart-versenyművet kellett előadniuk.

A verseny díjazottjai a pénz és tárgyjutalmak mellett, számos koncertmeghívást kaptak, a fődíj pedig egy Brodmann zongora volt.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását