2024. május 10. - Ármin, Pálma

Igazságtalanná vált a finanszírozási rendszer

Igazságtalanná vált a települések finanszírozási rendszere: a helyi igények helyett a rendelkezésre álló fejlesztési források és pályázati kiírások határozzák meg a települések jövőjét - mondta Zongor Gábor, a TÖOSZ főtitkára a polgármesterek számára szer
2008. március 26. szerda 14:27 - Hírextra
Az önkormányzatokra háruló feladatokhoz kevés pénz járul, mindig újabb korlátok, szűkítések jelennek meg - tette hozzá Zongor Gábor.

A polgárok számára reális jövőképet kell felmutatni, nem lehet másodrangú állampolgár a falvakban élő idős, szegény ember, mert számára ugyanazok a közszolgáltatások járnak, mint a gazdag településen élőknek. A legapróbb településen élők számára is garantálni kell - akár elektronikus, akár fizikai értelemben - a közszolgáltatást - hangoztatta a TÖOSZ elnöke.

Véleménye szerint nem várható el egyetlen aprótelepüléstől sem, hogy helyben nyújtsa a szolgáltatást, de az elvárható a rendszertől, hogy biztosítsa az elérését. A TÖOSZ régi törekvése egy olyan közlekedési hálózat létrehozása, amely kiszolgálja a központosított közszolgáltatás elérését - tette hozzá.

Zongor Gábor hozzátette: minden önkormányzatnak tudnia kell, hogy mi a szerepe a rendszerben és a közös érdek figyelembe vétele alapján mentén milyen kompromisszumot kell kötni. Az alkotmányban foglalt alapjogok és az európai charta által előírtak alapján úgy kell átrendezni a folyamatokat, hogy az intézménnyel nem rendelkező apró falvakban is garantált és európai minőségű legyen a közszolgáltatási feladatok ellátása - hangsúlyozta a szövetség elnöke.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását