2024. április 23. - Béla

In memoriam Batthyány-Strattmann László

Boldog Batthyány-Strattmann Lászlóra, a szegények orvosára emlékeztek vasárnap Körmenden a Szent Erzsébet plébániatemplomban tartott püspöki szentmisén, boldoggá avatásának ötödik évfordulója alkalmából.
2008. március 23. vasárnap 22:01 - Hírextra
A herceg földi maradványait egy érckoporsóban szállították az ausztriai Güssingből, Németújvárról Körmendre, ahol a hívek késő estig, illetve még hétfőn délelőtt is imádkozhatnak, személyesen leróhatják kegyeletüket Batthyány-Strattmann László emléke előtt.

A szentmisén Veres András szombathelyi megyéspüspök a "házas élet, a családi élet és a hivatás" szentjének nevezte Batthyány-Strattmann Lászlót, aki az 1920-as években körmendi kastélya egy szárnyában magánkórházat rendezett be, és ott szemészorvosként ingyen gyógyította a szegényeket. Tizenhárom gyermekét nevelve feleségével, Coreth Mária Terézia grófnővel mélyen hívő, példás keresztény családi életet élt.

"Férjként, családapaként, orvosként meg tudta valósítani a Krisztusban újjá született emberi életet, a szent életet" - mutatott rá szentbeszédében a megyéspüspök.

Hozzátette: vegyük észre, hogy a szentek nem a világtól elrugaszkodott emberek voltak, nagyon is reálisan és világosan látták, élték a mindennapi életet.

"Nem az a reális és boldog élet, amelyet a bűn itat át, a szentek élték a nagyon is reális életet, amelyet az embert mind ebben a világban, mind pedig az örök életben boldoggá teszi. Batthyány-Strattmann László ezért lett boldog, ezért tiszteljük a szentek között" - mondta.

Veres András hangsúlyozta: Batthyány-Strattmann Lászlóról szólva mindenképp meg kell említeni rendkívüli hazaszeretetét is.

"Talán sokan nem gondolnak rá, de Trianon után egész családjával együtt tiltakozásul költözött ide Körmendre, mert ő a népét akarta szolgálni. Döbbenetes de igaz, hogy az ausztriai Köpcsényben saját vagyonából létrehozott kórházat két schillingért ajánlotta fel az osztrák államnak. Tiltakozásul mindazért, amit népével, a magyarsággal szemben követtek el" - emlékeztetett a megyéspüspök.

Batthyány-Strattmann László 1931-ben halt meg a bécsi Löw szanatóriumban. Holttestét Güssingben, a családi sírboltban helyezték nyugalomra. A boldoggá avatási eljárást már 1944-ben megindították, de csak 2003 március 23-án Rómában II. János Pál pápa avatta boldoggá. Az avatás előtt földi maradványait érckoporsóban a güssingi ferences templomban helyezték el. A boldoggá avatás ötödik évfordulóján ezt a koporsót hozták Körmendre, ahol leróhatják kegyeletüket a herceg-orvos tisztelői.

Hétfőn délután három órakor szentmise kezdődik, amelyet Ternyák Csaba egri érsek vezet az eisenstadti és szombathelyi egyházmegye püspökeivel és papjaival. A szentmise után viszik vissza Batthyány-Strattmann László földi maradványait a németújvári templomba.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását