2024. április 27. - Zita

Intarzia kiállítás nyílt

Megnyílt az Intarzia Alkotók Országos Egyesületének kiállítása pénteken Zalaegerszegen, a Buday Art Galériában. Az intarzia az 1960-as években, főként a kelet-európai országokban mostoha gyermeke volt a művészeteknek, sehova nem sorolták be nem lehetett r
2008. március 21. péntek 21:56 - Hírextra

A Magyarországon élő alkotók az elmúlt esztendőben, 13 taggal megalapították Téten az Intarzia Alkotók Országos Egyesületét, és azóta is a legfőbb törekvésük, hogy biztosítsák az intarzia fennmaradását. Az ország minden tájáról vannak képviselői egyesületnek: a kiállításon tájakat, emberalakokat és templomokat ábrázoló, a bibliai golgotai történetet elmesélő intarziákat mutatnak be.

Egy-egy intarzia kép, vagy intarziával díszített bútor elkészítése tökéletes technikai tudást kíván, ezért a zalaegerszegi Deák Ferenc Szakközépiskolában 1999-óta fakultatív módon oktatják az intarziakészítést. Az itt tanuló diákok keze munkája a tárlaton található intarziával díszített asztal - tette hozzá H. Póka Emőke.

Hadnagy György az egyesület tiszteletbeli elnöke elmondta: az intarzia fadíszítést, faképalkotást jelent a tárgyakon, de mindezt úgy kell elkészíteni, hogy a fa tulajdonságai felismerhetők legyenek és érvényesüljenek. Mások a szabályok a bútor díszítésénél, és mások a kép alkotásakor. A bútor zártabb formai kompozíciót bír el, míg a képszerű intarziáknál már szabadabb a tervezés.

Az intarziakép sok kisebb-nagyobb mozaikdarabból épül fel, egymáshoz való kapcsolatuk során jön létre az önálló alkotás. A fa rajzolata, színskálája számtalan variációs lehetőséget biztosít az alkotónak. A folthatások szerepe még erőteljesebben érvényesül az újkori, festményszerű intarziákon - jegyezte meg Hadnagy György.

A gépi termelés, a globalizáció mellett visszavágyunk egy saját magunk által létrehozott, tiszta világba. A fa, mint élő anyag, tovább dolgozik az elkészült alkotáson, az idők során sötétedik a szín, változnak az árnyalatok - mondta végül H. Póka Emőke.

A kiállítást a tervek szerint az év második felében bemutatják Budapesten is, a Polgárok házában.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását