2024. április 26. - Ervin

Tízmilliárd forint a panelprogramra

Idén tízmilliárd forintot fordít a kormány a panelprogramra, ebből mintegy 50 ezer lakás tudnak felújítani - mondta Kákay Endre (MSZP), keddi budapesti sajtótájékoztatóján.
2008. március 18. kedd 12:05 - Hírextra

Az országgyűlési képviselő elmondta: a pályázattal eddig három alprogramot támogattak: a gépészet és a külső-belső hőszigetelés felújítását, valamint a nyílászárók cseréjét. Idén újdonság, hogy már a biotermikus- és a napenergia felhasználására, valamint biomasszák felhasználására is van lehetőség. Mint mondta, ezzel egy új piacot is tudnak teremteni, és el tudják terjeszteni a korszerű technológiákat.

A politikus ismertetése szerint a február elsején megjelent kiírás a pályázók körében és a támogatható tevékenységek körében is változást hozott. Kétlépcsős a pályázat, ha azt az önkormányzat is támogatja, és egylépcsős, ha az önkormányzat nem ír ki pályázatot, vagy ha a társasház, vagy a lakásszövetkezet nem kíván részt venni az önkormányzat által kiírt pályázaton.
Az igényelhető állami támogatás mértéke továbbra is a támogatás szempontjából elismerhető bekerülési költség maximum egyharmada, de lakásonként - az eddigi 400 ezer forint helyett -500 ezer forint lehet.

Közölte, hogy a panelprogramhoz kapcsolódik az úgynevezett ökoprogram is, ennek során a lakások fűtésszabályozásáról, egyéni méréséről, valamint a korszerűtlen csőhálózat átalakításáról van szó. Ezeknél az igényelt állami támogatás mértéke a bekerülési költség maximum 35 százaléka, lakásonként 54 ezer forint.

A képviselő kiemelte, hogy változatlanul igényelni lehet a Panel Plusz hitelprogramot, azaz az önerővel nem rendelkező lakóközösségek és önkormányzatok 15 éves futamidőre államilag támogatott 5-6 százalékos kamat mellett igényelhetnek hitelt.

Kákay Endre ismertetése szerint az országban összesen 800 ezer panelépület található, amelyből az elmúlt hat év során 190 ezret újítottak fel a panelprogram segítségével.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását