2024. április 29. - Péter

Magyarország szerdán ismerheti el Koszovót

A kormány szerdai ülésén dönthet arról, hogy Magyarország elismeri Koszovót független államként - értesült kedden az MTI.
2008. március 18. kedd 18:17 - Hírextra

Magyarország mellett várhatóan Horvátország és Bulgária is szerdán ismeri el Koszovót, amely február 17-én kiáltotta ki függetlenségét.

Budai Bernadett kormányszóvivő az MTI-nek kedden azt mondta, a kabinet Koszovó függetlenségének elismerésénél figyelembe vette március 15-ét. A hivatalos magyar álláspont szerint Magyarország azért sem ismerte korábban Koszovót, nehogy atrocitások érjék a nemzeti ünnepen a határon túli magyarokat.

Horváthné Fekszi Márta, a Külügyminisztérium államtitkára a távirati irodának általánosságban elmondta: a szokásjog alapján egy állam elismeréséről a kormány dönt, az alkotmány rendelkezése alapján ugyanakkor a diplomáciai kapcsolatok felvételéről az államfő határoz.

A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy először a külügyminiszter előterjesztést tesz a kormánynak egy állam elismeréséről. A kormány erről határozatban dönt és a diplomáciai kapcsolat felvétele érdekében ezzel párhuzamosan felhatalmazza a külügyminisztert, hogy előterjesztést tegyen a kérdésben a köztársasági elnöknek. Az államfő a kormányhatározat ismeretében dönt a diplomáciai kapcsolatok felvételéről - fejtette ki az államtitkár. Horváthné Fekszi Márta azt is elmondta, hogy a kormány és az államfő döntése után diplomáciai jegyzék formájában értesítik az adott állam külügyminisztériumát.

Ahhoz, hogy diplomáciai képviselet nyíljon egy országban, már nem kell külön kormánydöntés, erről a külügyminisztérium határoz. Az államtitkár emlékeztetett arra, hogy Pristinában van magyar képviselet, a diplomaták mellett konzul is működik az ENSZ koszovói missziója alatt.

Németh Zsolt, a Fidesz külügyi kabinetvezetője egy héttel ezelőtt arról beszélt, hogy pártja sürgeti a kormányzatot: Magyarország minél előbb ismerje el Koszovót. Hozzátette: Magyarország nem bátoríthatja azokat a politikai erőket Szerbiában, akik azt gondolják, hogy Koszovót meg tudja tartani Szerbia.

Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) elnöke kedden az MTI-nek azt mondta, elképzelhető, hogy lesznek magyarverések a Vajdaságban azt követően, hogy a magyar kormány szerdán elismeri független államként a Szerbiától elszakadt Koszovót, de reméli, hogy ez nem történik meg.

Február 17-e óta több mint 25 ország ismerte el Koszovót, köztük az Egyesült Államok és mintegy tucat EU-tagállam.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását