2024. május 5. - Györgyi

A parkolási rendelet módosítását javasolják

A főváros átjárhatóságának javítása érdekében néhány ponton módosítást javasolt hétfőn a Főpolgármesteri Kabinet az önkormányzat hatályos parkolási rendeletén, amely a nehézgépjárművek közlekedését is szabályozza - közölték az MTI-vel az ülés résztvevői.
2008. március 17. hétfő 17:35 - Hírextra
Danielisz Béla MSZP frakcióvezető-helyettes elmondta, hogy a fuvarozókkal folytatott párbeszéd eredményeként néhány javaslatot beépítenek a fővárosi rendeletbe.

Hozzátette, hogy a Fővárosi Közgyűlés jövő heti ülésén módosításra javasolt változtatások érdemben nem érintik a hatályos rendeletet. A szocialista politikus leszögezte, hogy ez ügyben ütközik egymással a lakosság és a fuvarozók érdeke. Az önkormányzat fontosabbnak tartja a lakosság egészséghez való jogát a fuvarozók üzleti érdekénél, ezért korlátozták a nehézgépjárművek fővároson belüli közlekedését, illetve növelték meg az általuk fizetendő behajtási díjat - hangoztatta.

A Hagyó Miklós (MSZP) főpolgármester-helyettes által jegyzett előterjesztés megállapítja, hogy a fuvarozó érdekképviseleti szervezetek egyik fő kérése az volt, hogy a márciustól hatályos áthajtási útvonalak mellett legyenek még olyan korlátozásmentesen használható útvonalak, amelyekkel megközelíthetők a nagyobb ipari és logisztikai területek. A főpolgármester-helyettes akceptálva a felvetést, olyan javaslatot terjestett a kabinet elé, amelynek közgyűlési elfogadásával e területek nagy része célforgalommal elérhető.

A fuvarozók kérték azt is, hogy a 12 tonnás megengedett legnagyobb össztömegű járművekre korlátozott forgalmi övezeteket egy, esetleg két hozzájárulással is igénybe vehessék. Ezt azon cégek szorgalmazták, amelyek egyszerre egy járművel több övezetbe szállítanak. A főpolgármester-helyettes ezt a problémát egy budai és egy pesti kombinált 12 tonnás teherforgalmi övezettel oldaná meg, amely megegyezne a Budán és Pesten kijelölt 12 tonnás korlátozott forgalmú övezetekkel. A behajtási díj ezekbe kedvezőbb lenne, mintha külön-külön váltanák ki a behajtási engedélyt.

Méltányolva a fuvarozók azon kérését, hogy kedvezményt kapjanak azok, akik egy évre veszik meg a behajtási engedélyt, a főpolgármester-helyettes előterjesztésében azt javasolja a közgyűlésnek, hogy a 330 napnál hosszabb idejű behajtási engedélyt vásárlók 10 százalékos kedvezményt kapjanak.

Szorgalmazták a fuvarozók a gyorsabb és az automatikus ügyintézést is. A főpolgármester-helyettes szerint zajlik ez ügyben az engedélykiadással foglalkozó Parking Kft.-nél egy fejlesztés, amellyel lehetővé teszik a kérelmek internetes intézését. Jelzi azonban az előterjesztő azt is, hogy a hatályos szabályozás alapján a behajtási engedélyek csak azután adhatók ki, ha az erről szóló javaslatokat aláírta a főpolgármester.

Danielisz Béla elmondta azt is, hogy a parkolási rendeletet három rendészeti szervezet kérésére is módosítják. A Köztársasági Őrezred, a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat és a Magyar Köztársaság Információs Hivatala részére biztosított, összesen 33 ingyenes parkolási engedély ezután biztonsági okból nem tartalmazza majd az adott szervek járművének a rendszámát.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását