2024. április 29. - Péter

Kossuth-díj: Szirtes Ági színművész

A Kossuth-díj a lehető legnagyobb elismerés, ami egy színészt érhet Magyarországon - hangsúlyozta az MTI-nek Szirtes Ági színművész, aki klasszikus és kortárs művekben nyújtott átütő erejű alakításaiért, különösen a társadalom perifériájára szorult embere
2008. március 15. szombat 19:08 - Hírextra

A Katona József Színház Jászai Mari-díjas színművésze kiemelte: nem bánja, hogy sokszor találta meg az indoklásban említett szerepkör. "Magam sem tudom, miért alakult így, talán belém láttak egy olyan tudást, ami segített ezeket a karaktereket megformálni. De cseppet sem bánom, sokkal jobb, mint királynőket játszani" - fogalmazott Szirtes Ági.

Mint mondta, nagyon meghatódott, mikor az elismerésről értesült, nagy boldogságot jelent számára, hogy ő is megkapta a Kossuth-díjat.

Szirtes Ági eddigi pályájára visszatekintve megjegyezte: számtalan színházi és filmszerepe közül Irinát (Csehov: Három nővér), a Lánykát (Roberto Zucco: A lányka), a kancát (Tasnádi: Közellenség) és Gretét (Schwab: Elnöknők) érzi legközelebb a szívéhez.

Szirtes Ági 1978-ban végezte el a Színház- és Filmművészeti főiskolát. Először Kecskeméten, majd a Nemzeti Színházban játszott, 1983-tól a Katona József Színház tagja. Karakterszerepeket formál meg, nagy erővel, hitelesen. Számos filmben (Egy erkölcsös éjszaka, Csillagszemű, Falfúró, Roncsfilm, Portugál) filmben és tv-játékban szerepelt. Édesapja, Szirtes Ádám írásaiból könyvet adott közre Életünk - életem címmel.

Munkásságát 1988-ban Jászai Mari-díjjal, 1993-ban Erzsébet-díjjal, 2000-ben érdemes művész címmel ismerték el. Színházi és filmes szerepeiért egyaránt számos fesztiváldíjat kapott.



Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását