2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Kossuth-díj: Kovács Péter festőművész

A Kossuth-díj talán a legmagasabb szakmai kitüntetés, amit egy művész kaphat -mondta az MTI-nek az elismeréssel szombaton kitüntetett Kovács Péter festőművész, aki úgy érzi: a díjat ajándékszerűen kapta.
2008. március 15. szombat 17:30 - Hírextra

A Munkácsy-díjas kiváló művész, akinek drámai erejű művészi alkotómunkásságáért, nagysikerű gyermekkönyv-illusztrációiért ítélték oda az elismerést, hangsúlyozta: örül a Kossuth-díjnak, ugyanakkor felteszi azt a kérdést is, miért pont ő kapta. Saját bevallása szerint nem várt az elismerésre, nem számított rá.

Rámutatott arra, hogy már festőművészi pályafutása kezdetén sem a díjak foglalkoztatták, hanem az, hogy valamennyire a maga ura lehessen és független maradhasson.

Kovács Péter pályájáról szólva felidézte: mikor középiskolában pályaválasztás előtt állt, nagyon tanácstalan, éretlen volt, nem volt határozott elképzelése a jövőjét illetően. A függetlenség és szabadság utáni vágy ugyanakkor erősen munkálkodott benne.

A rajzolás iránt spontán érdeklődést mutatott, de soha nem tanulta, és ezzel kapcsolatban nem volt semmi családi predesztináció sem. Mint mondta, olvasmányélményeit illusztrációszerűen próbálta leképezni és innen jött az ötlet, hogy felvételizzen a Képzőművészeti Főiskola illusztráció szakára - tette hozzá a művész.

Kovács Péter 1943-ban Budapesten született, azóta is itt él és dolgozik. Művészeti tanulmányait a Magyar Képzőművészeti Főiskolában 1964-70 között végezte, mesterei Fónyi Géza és Barcsay Jenő voltak. 1970 óta folyamatosan szerepel hazai és külföldi csoportos, illetve egyéni kiállításokon. 1971 és 74 között Derkovits-ösztöndíjas volt, 1983-ban Bernben, 1985-ben Grödingében, 1987-ben Rómában, 1999-ben Kanadában járt ösztöndíjasként. Számos kiállítási és pályázati díjban részesült itthon és külföldön. Munkásságát 1985-ben Munkácsy Mihály-díjjal ismerték el, 2000-ben megkapta a kiváló művész címet.



Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását