2024. május 3. - Tímea, Irma

Gyurcsány szerint csalnak

A rendszerváltás utáni időszak legnagyobb csalása történik most, a népszavazás után - mondta Gyurcsány Ferenc miniszterelnök, az MSZP elnöke szerdán Budapesten. A referendum előtt nem lehetett azt hallani, hogy ha az igenek győznek, válság alakul ki - vél
2008. március 13. csütörtök 07:33 - Hírextra
Ha a magyar egészségügy a népszavazás után válságba kerül, ahogy ezt jósolják ellenzéki politikusok, akkor ezt a válságot a népszavazás kezdeményezői idéztek elő, és sajnálom, hogy ebbe megtévesztéssel bevontak több mint hárommillió embert - fűzte hozzá.

Az MSZP elnöke szerint az urnazárásig az volt az érvelés, hogy az egészségügynek ezek a bevételek nem jelentenek sokat, és nem érintik a költségvetést, vasárnap este azonban már arról beszéltek, hogy szükség van erre a bevételre, és a kormánynak pótolnia kell ezeket a forrásokat a büdzséből.

Gyurcsány Ferenc kijelentette: "ez szemfényvesztés. Magyarul úgy hívják, hogy csalás. Méghozzá az csal, aki ráveszi az embereket egy olyan magatartásra, amelyről ezek szerint mindvégig tudta, hogy egy sor problémát fog előidézni, mi több, ezek szerint válságot fog okozni, (és) ezt nem osztja meg az emberekkel, ezt eltagadja". Hozzátette: a rendszerváltozás utáni legnagyobb, nagy nyilvánosság előtt elkövetett csalás történik.

A szocialista politikus szerint szét kell választani a szavazók és a népszavazás kezdeményezőinek álláspontját. "Arról természetesen szó nem lehet, hogy valaki bármelyik választóra is mostantól ferde szemmel néz" - mondta, hozzátéve: a felelősség elsősorban a kérdezőké.

A miniszterelnök szerint "nem a jövő kezdődött el, hanem sok tekintetben a rossz emlékezetű múlt". Hozzáfűzte: 2010 elég messze van, addig a kiábrándultság eléri a szíveket, és akik most úgy gondolják, hogy győztek, azt fogják mondani, bárcsak ne győztek volna.

Gyurcsány Ferenc szerint a népszavazáson a szavazók azt mondták, nem értik azt a politikát, amit a kormány követ, és ezért a kabinetnek még többet kell tennie annak érdekében, hogy értsék, miért jó ez.

Megjegyezte ugyanakkor: a szocialista pártnak álláspontját meggyőződéséhez kell igazítania. "Nem lehet változtatni a véleményüket hetente, havonta, évente attól függően, hogy éppen hova számolják a többséget" - fogalmazott.

Gyurcsány Ferenc az általa februárban meghirdetett baloldali polgárosodás programja megvalósításának fontosságát hangsúlyozta, amely szerinte a felemelkedés politikája. Hozzáfűzte: nincs kétsége afelől, hogy politikai riválisaiknak nincs más mondanivalójuk, mint az, hogy ne csináljunk semmit, holott 2006-ban azt mondták, Magyarország nem jól működik.
A miniszterelnök azon a véleményen volt, hogy ma Magyarországon két nagy baloldali párt van, és nincs nagy jobboldali párt. Mint mondta, az egyik párt hagyományos baloldali politikát folytat, nyitott a radikális mozgalmak felé, míg a parlamenti demokráciával szemben kétértelműen viselkedik, illetve hajlamos a populizmusra. Ezzel szemben a másik baloldali párt, az MSZP - folytatta - egy európai, modern, hazafias baloldali párt, amely arra törekszik, hogy a szabadság és az egyenlőség eszméit közös keretbe foglalja. "Az előző (párt) nem is az MSZP és nem is a Munkáspárt" - közölte Gyurcsány Ferenc.

Burány Sándor, az MSZP budapesti elnöke köszönetet mondott azoknak, akik nemmel szavaztak a március 9-i népszavazáson, és azoknak is, akik igennel szavaztak, mert ezzel figyelmeztették a kormánypártokat, hogy olyan politikát folytassanak, amit értenek az emberek. Mint mondta, Közvetlen kapcsolat programnak az a célja, hogy megbeszéljék a párton belüli és kívüli ügyeket is.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását