2024. április 20. - Tivadar

A társadalom új esélyt kapott a népszavazással

A magyar társadalom minden rétege, így a legszegényebbek is újabb esélyt kaptak a népszavazás eredményeként a továbbtanuláshoz és az egészséges élethez - mondta Spányi Antal székesfehérvári püspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia Karitász- és Egész
2008. március 10. hétfő 20:40 - Hírextra

Ilyen összefogás és ilyen magas részvétel még nem volt a rendszerváltás óta népszavazáson, amelyen a részvétel nemcsak joga, hanem erkölcsi kötelessége is az állampolgároknak. A referendumon a "társadalom nagy része megmutatta a maga nagyon világos és nagyon határozott akaratát". Ez nem csupán három kérdésről szólt, hanem "kommunikációról, párbeszédről, a másik ember megbecsüléséről" - közölte.

A népszavazás eredménye egyúttal "kötelezi a kormányzatot, hogy találják meg azokat a csatornákat, azokat a módokat, amelyekkel az egészségügyben dolgozókat, az oktatásügyben dolgozókat és az oktatási intézményeket segíteni kell". Ezáltal elindulhat egy erkölcsi megújulás, "egy másfajta szociális gondolkodás", amelynek eredményeként a szociális olló összezárulhat - folytatta.

Spányi Antal hangsúlyozta: az egészségügy és oktatásügy finanszírozási rendszerét tavaly átalakították, amelyből "kivettek bizonyos forrásokat", ezeket pedig a tandíj, a vizitdíj és a kórházi napidíj bevezetésével igyekeztek pótolni. A népszavazás akaratát teljesítendő azt a pénzt "vissza kellene tenni" a rendszerbe - vélekedett.

A kormány részéről ugyanis nem lenne tisztességes, ha "széttárná a kezét, és azt mondaná, hogy ezt akartátok", ezért a parlamenti képviselőknek tovább kell dolgozniuk, hogy a kieső bevételek pótlását "biztosan, törvényszerűen meg tudják teremteni" - tette hozzá.


Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását